Proiectul „Jertfă și Unire” prezentat la Liceul „Andrei Mureșanu” din Brașov
La Liceul „Andrei Mureşanu” din Braşov a avut loc luni, 26 februarie, activitatea de diseminare a Proiectului „Jertfă şi Unire”, derulat în colaborare cu Biserica „Sfântul Nicolae” din Şcheii Brașovului. Proiectul face parte din activitățile „Anului omagial al unității de credință și de neam” în Patriarhia Română.
Activităţile realizate în perioada decembrie 2017 - ianuarie 2018 şi întocmirea portofoliului proiectului în vederea participării la Concursul Naţional Cultural - Artistic „Unirea: libertate şi unitate” au fost coordonate de profesoara de religie Minodora Frînculescu din cadrul liceului menționat. Concursul organizat de Patriarhia Română se adresează elevilor din învățământul preuniversitar care, coordonați de un preot sau un profesor de religie, participă în competiție cu proiecte care au tematici cultural-artistice. Cele mai bune proiecte vor participa la etapa națională a concursului și câștigătorii vor fi premiați pe 21 mai 2018.
Proiectul „Jertfă și Unire” realizat de elevii de la Liceul „Andrei Mureşanu” din Braşov a vizat, conform celor menționate de prof. Minodora Frînculescu, consolidarea cunoştinţelor legate de marele eveniment istoric de la 1918. De asemenea, între obiectivele proiectului se numără identificarea unor forme diferite de manifestare a credinţei creștine, evidenţierea unor elemente ale propriei identităţi naţionale, identificarea unor modele dezirabile din punct de vedere moral-religios, în plan personal şi social, respectarea valorilor tradiţionale româneşti, raportarea în situaţii concrete de viaţă la valorile propriei identităţi religioase, culturale şi naţionale.
Elevii din grupul de cateheză al proiectului au fost implicați în mai multe activități între care amintim: activitatea caritabilă „Dar din suflet”, comemorarea poetului Andrei Mureşanu - autorul Imnului Naţional al României, participarea la ceremonia dedicată Unirii Principatelor Române, participarea la evenimentul „Marea Unire de la 1918” - o lecţie „altfel” de istorie, participarea la dezbaterea pe tema „Respectarea valorilor tradiţionale, româneşti”, activitatea filantropică „Liturghia de după Liturghie” în lumina libertăţii şi a unităţii, prezentarea creaţiilor proprii de către elevii Maria Popa din clasa a VI-a B („Rugăciune către toţi cei din şcoală, profesori şi elevi”), Vlad Ţigănuş din clasa a VI-a A (Poezia „Drumul spre lumină”), Călin Cismaş din clasa a VI-a B („Scrisoare către Dumnezeu”), Teodora Iacob şi Antonia Voinescu din clasa a VI-a B (prezentarea „Marea Unire de la 1918 - repere cultural-istorice brașovene”).