Proiectul misionar-educativ „Lumina din călimară“, în parohiile Chişcăreni şi Satu Nou

Un articol de: Ziarul Lumina - 01 Noiembrie 2016

În perioada 15 septembrie-29 octombrie, în parohiile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ - Chişcăreni şi „Sfântul Apostol Andrei“ - Satu Nou, ambele din Protopopiatul Săveni, la iniţiativa preotului paroh Vasile Viorel Florea, s-a derulat Proiectul misionar-educativ „Lumina din călimară“, cu ocazia desemnării anului 2016 drept Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox.

În prima etapă a proiectului, părintele Vasile Viorel a achiziţionat 315 manuale de Religie, cu care a adus bucurie duhovnicească tuturor elevilor Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Stiubieni, cât şi tuturor copiilor din parohiile Chişcăreni şi Satu Nou. Într-o cuvântare ţinută elevilor, părintele paroh le-a explicat că ora de Religie ar trebui scrisă cu roşu în orar, deoarece are acelaşi caracter precum o zi de sărbătoare din calendar. Bucuria micuţilor a fost de nedescris, mai ales că de materiale educativ-religioase s-au bucurat şi copiii de la grădiniţă.

În a doua etapă, s-au bucurat câţiva copii care nu au frecventat şcoala niciodată. Astfel, s-a început un demers educativ la care se poate înscrie orice copil, indiferent de vârstă sau localitate, pentru a primi lumina educaţiei. Scopul acestui parteneriat este ca cei mici să înveţe să scrie, să citească, să calculeze. Toate materialele necasare (caiete, stilouri, truse) au fost oferite de Parohia Chişcăreni.

În a treia etapă a proiectului, părintele Vasile Viorel a hotărât, împreună cu Consiliul parohial, ca elevii cei mai implicaţi ai parohiei să primească în dar câte o Biblie, căci orice talant pus sub binecuvântarea lui Dumnezeu aduce roade atât sufleteşti, cât şi lumeşti.

„Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru gândul de a face acest proiect educativ-religios şi totodată rugăm pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care este Izvorul înţelepciunii, să facă rodnice aceste eforturi, căci excelenţa nu este o întâmplare, ci o alegere, iar dragostea şi credinţa transformă satul în parohie. Educaţie înseamnă să ai un caracter frumos, dar şi din frumos să faci un caracter, căci educaţia şi sfinţenia sunt cărţi de vizită ale oamenilor. Biserica se implică în educaţia copiilor, ca apoi educaţia să îi aducă la Biserică, care este poartă spre cer“, a declarat pr. Vasile Viorel Florea.