Proiectul „#respecTcarTea” la Școala Gimnazială „Maica Domnului” din București

Un articol de: Ziarul Lumina - 09 Octombrie 2017

Inițiatorii proiectului „#respecTcarTea” de la Școala Gimnazială „Maica Domnului” din București l-au invitat vineri, 6 octombrie 2017, pe scriitorul Tudor Călin Zarojanu pentru a vorbi elevilor despre importanța lecturii. „Cum am ajuns scriitor? Ținând un jurnal! Ulterior, am început să scriu proză scurtă, pe care am adunat-o într-o carte, care s-a publicat abia după Revo­luție. Când mi-a apărut primul text, am fost extraordinar de emoționat. Sursele scrisului pot fi foarte diverse. De pildă, lucram într-un centru de calcul şi pe perete aveam mai multe calendare mici; am imaginat câte o poveste pentru fiecare. O carte se scrie din pasiune, nu din orgoliu. Când scrii, ai mai degrabă parte de durere decât de fericire. Chiar și atunci când scrii despre lucruri frumoase e o frământare interioară. Ulterior, dacă autorul a ajuns la un rezultat bun, se poate vorbi într-adevăr şi de fericire”, le-a mărturisit elevilor Tudor Călin Zarojanu.

Întâlnirea a fost prefațată de Grupul de elevi „Fluturașii veseli”, care a organizat un moment artistic intitulat „Jocul paharelor”. Având expe­riența publicării în revista școlii, şase elevi și-au împărtășit gândul de a deveni în viitor scriitori. Invitatul le-a dăruit cu această ocazie prima sa carte publicată, „Viața ca troleibuz”.

De asemenea, Simona Pandele, iniția­toa­rea proiectului „#respecTcarTea”, a propus în­ființarea unui club de lectură în școală, avându-l ca președinte de onoare pe scriitorul Tudor Călin Zarojanu. Cu ocazia acestui eveniment s-au strâns 300 de volume care vor fi donate unor școli cu fond de carte redus. (Pr. Cătălin Ciocan)