Proiectul ROSE implementat la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Gheorghe” - Botoşani
Proiectul privind Învăţământul Secundar (Romania Secondary Education Project - ROSE) îşi propune să contribuie la reducerea abandonului în învăţământul secundar şi terţiar şi la creşterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat. Proiectul, finanţat printr-un împrumut de 200 de milioane de euro acordat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, este implementat de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pe o perioadă de şapte ani (2015-2022).
În baza Acordului de Grant nr. SGL/R2/629 din data de 2 octombrie 2018, semnat cu MEN-UMPFE, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoşani a accesat în cadrul Schemei de Granturi pentru Licee un grant în valoare de 70.000 de euro.
Echipa de proiect, formată din pr. prof. dr. Daniel Dascălu - director al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe”, prof. Corina Ţifrea - coordonator de grant, prof. Crina Ştefan, responsabil cu achiziţiile, prof. Marius Rîznic - membru, pr. prof. Teodor Cenuşă - membru, a conceput activităţi care urmăresc îmbunătăţirea pregătirii elevilor prin activităţi remediale şi de aprofundare, activităţi de consiliere, extracurriculare, precum şi de dotare a şase săli de clasă la standardele specificate în proiect.
„Educaţia - drum cu prioritate”, proiectul Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” - Botoşani, propune elevilor din clasele IX-X o serie de activităţi remediale şi de sprijin la disciplinele Limba română, Istorie, Consiliere şi orientare incluse în programul „Şcoală după şcoală”, activităţi de aprofundare „Perseverenţa - cheia succesului” dedicate elevilor claselor din ciclul superior al liceului (XI-XII), prin care se urmăreşte suplimentarea pregătirii la disciplinele la care elevii vor susţine examenul de bacalaureat. „Şcoala îţi deschide calea” reprezintă activităţi de consiliere şi orientare în carieră destinate elevilor din grupuri dezavantajate (elevi cu CES, elevi cu risc de abandon crescut).
Elevii care vor face performanţe şi care vor reuşi să îşi remedieze situaţia la învăţătură vor beneficia de excursii gratuite şi premii atractive în cadrul activităţilor extracurriculare „Călătoria - drumul spre cunoaştere”, „Şi eu citesc”. De asemenea, din suma acordată în prima tranşă a proiectului s-au achiziţionat bunuri în scop educaţional (echipamente IT, software, echipamente etc.), urmând ca, pe parcurs, să se achiziţioneze mobilier şi alte materiale necesare pentru dotarea spaţiilor de şcolarizare.
Scopul tuturor activităţilor este de a facilita accesul la o educaţie de calitate menită să susţină demersul pedagogic, să asigure suportul pshihologic şi să permită elevilor la finalul studiilor o mai bună inserţie în societate.