Proiectul „Unicorn - O călătorie în istoria noastră“ cu muzică veche, la Sibiu
În Sala de Festivităţi a Bibliotecii Judeţene „ASTRA“ din Sibiu a avut loc miercuri, 17 iunie, un concert de muzică orientală şi tradiţională românească, susţinut de „Anton Pann Band“ şi Grupul psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Proiectului „Unicorn - O călătorie în istoria noastră“. Publicul din Sibiu a avut parte de o seară de excepţie oferită de cei cinci artişti ai Anton Pann Band, promotori ai liricii româneşti şi orientale din secolele trecute, precum şi ai poeziei şi artei tradiţionale medievale. Vechi cântări păstrate în manuscrise româneşti, cum sunt cele ale patronului spiritual al formaţiei vocal-instrumentale, au încântat publicul sibian şi au adus în Transilvania o atmosferă specifică Orientului, dar şi spaţiului cultural românesc din Evul Mediu.
Melosul specific culturii otomane şi apusene a fost îmbinat cu sunetele exotice ale unor instrumente tradiţionale din Orient, pentru a aduce o fărâmă dintr-un tezaur sonor mai puţin cunoscut şi promovat în spaţiul românesc actual. Formaţia vocal-instrumentală „Anton Pann Band“ a fost înfiinţată în 2003, cu scopul valorificării manuscriselor muzicale de pe teritoriul României, iar în 2006 se năştea Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie Anton Pann, prin care sunt implementate diferite proiecte culturale, cum sunt concertele formaţiei, activităţile de cercetare şi promovarea acestui tezaur muzical.
În deschiderea concertului, Grupul psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, condus de drd. Adrian Dobreanu, a susţinut un recital de cântări religioase bizantine şi melodii folclorice specifice Transilvaniei. Tinerii teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu au deschis apetitul publicului spre cântările de sorginte orientală şi au oferit o latură spirituală acestui eveniment cultural.
Proiectul cultural „Unicorn - O călătorie în istoria noastră“ constă în organizarea unui turneu în 11 oraşe ale ţării, în cadrul căruia va fi prezentată o frântură din istoria culturală a spaţiului ţării noastre din perioada secolelor XVI-XIX. Muzica din manuscrise este îmbinată cu literatură românească veche, lirică otomană, pictură pe apă Ebru şi video-art, toate acestea fiind legate prin numitori comuni: Dimitrie Cantemir şi Anton Pann.