Promovarea proiectelor și programelor la disciplina religie

Data: 01 Martie 2017

Atât la Timișoara, cât și la Reșița, profesorii de religie din Timiș și Caraș-Severin s-au întâlnit pentru a prezenta activitățile metodico-științifice derulate în semestrul I al anului școlar 2016-2017, precum și pentru organizarea, la nivelul unităților de învățământ, a activităților interdisciplinare și transdisciplinare, în vederea îmbunătățirii actului educaţional.

Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Timiș s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Liceului Teoretic „Jean-Louis Calderon” din Timișoara. La eveniment a participat prof. Daniela Liliana Buzatu, inspector pentru disciplina religie, de la Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Reprezentantul Centrului eparhial a fost părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a transmis participanţilor cuvântul de binecuvântare al Înaltprea­sfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, încredințându-i pe profesorii de religie de permanenta sa purtare de grijă.

În debutul întrunirii, cadrele didactice au vizionat filmul Simpozionului național „Voluntariatul creștin”, care s-a desfăşurat anul trecut, precum și un fragment din filmul despre „Spiritualitatea ortodoxă românească”, activitate derulată în preajma Zilei Naționale a României, în parteneriat cu APOR Timiș.

Pe ordinea de zi a consfătuirii profesorilor de religie din Timiș a fost și organizarea următoarelor activități: dezvoltarea parteneriatelor cu bisericile și comunităţile locale; organizarea olimpiadelor de religie, faza județeană; organizarea, la nivelul unităților de învățământ, în cadrul comisiilor metodice, a activităților interdisciplinare și transdisciplinare; organizarea, în cadrul Centrului Județean de Excelență Timiș, a activităților cu elevii capabili de performanță; organizarea Concursului național interdisciplinar „Cultură și spiritualitate ortodoxă”, etapa județeană. De asemenea, s-au purtat discuţii despre organizarea activității „De la învățarea transmisivă la învățarea transformativă”, care îl va avea ca invitat pe profesorul de pedagogie Dorin Herlo de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Un alt punct important pe ordinea de zi a fost discutarea proiectului „Dezvoltarea competen­țelor profesorilor de religie, în vederea implementării activităților didactice centrate pe elev”, organizat în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Timiș și Mitropolia Banatului. Tot în cadrul întrunirii, profesorii de religie au prezentat activitățile meto­dico-știin­țifice derulate în semestrul I, dezbătând diverse probleme legate de activitățile care vor fi derulate pe parcursul anului școlar în unităţile de învățământ, în comunitate și în cadrul cercurilor pedagogice.

Consfătuirea profesorilor de religie din Episcopia Caransebeșului

Și la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin din Reşița a avut loc, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, o întâlnire de lucru a profesorilor de religie din Episcopia Caransebeşului. La întrunire au participat părintele arhim. Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, prof. Adrian Doxan, inspector general adjunct, pr. Rusalin Isac, directorul Seminarului Teologic din Caran­sebeș, pr. Nicolae Chiosa, inspector la disciplina religie, pr. Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de tineret, toți metodiștii și profesorii de religie din județul Caraș-Severin.

Prima parte a constat într-o întrunire informală cu metodiştii de la disciplina religie, în cadrul căreia au fost discutate modalităţile de comunicare între instituţii şi profesorii de religie, stabilirea membrilor din Comisia de organizare a olimpiadei de religie şi informarea cu privire la datele când vor fi vernisate expoziţiile de icoane din cadrul cercurilor pastorale ale Episcopiei Caransebeşului. Această parte s-a încheiat cu propuneri şi sugestii din partea metodiştilor.

În cea de-a doua parte s-a desfășurat consfătuirea pro­priu-zisă a profesorilor de religie, în debutul căreia au luat cuvântul oficialitățile prezente la eveniment. A fost transmis tuturor îndemnul de a încerca stabilirea unor relații cât mai apropiate între profesori, biserici și inspectorat. De asemenea, participanţii la întrunire au stabilit metodele de comunicare între centrele de tineret pentru o mai bună organizare legată de participarea la procesiunea cu icoane și celelalte activități din Duminica Ortodoxiei și praznicul Bunei Vestiri, când va avea loc o procesiune la Reșița. Totodată, a fost prezentată noua organizație de tineret din Banatul Montan (ATOR), profesorii fiind invitaţi să ajute la dezvoltarea acestei organizații. La final, profesorii de religie au făcut propuneri în legătură cu problemele concrete din unitățile de învățământ. (Răzvan Fibișan, Diac. Pavel Canea)