Protomartirul Ștefan sărbătorit la Catedrala Patriarhală

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 29 Decembrie 2017

În ziua de pomenire a Sfântului Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, la Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Preasfinția Sa a vorbit despre viața Sfântului Arhidiacon Ștefan, încununată cu moarte mucenicească, relatată în cartea Faptele Apostolilor: „În momentul când era ucis cu pietre a avut puterea să se roage pentru iertarea păcatelor celor care săvârșeau un astfel de sacrilegiu. Înainte de aceasta, a făcut o mărturisire care i-a umplut de ură pe toți cei care erau pregătiți să săvârșească acest omor sângeros. Cuvintele pe care le-a spus sunt: «Iată, văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu». El s-a învrednicit de această vedere minunată pentru că era plin de Duh Sfânt, de înțelepciune, dar mai ales de râvnă sfântă pentru învățătura Mântuitorului Iisus Hristos, pentru care și-a vărsat și sângele”.

În continuare, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit despre lecția pe care o oferă lumii întregi Sfântul Ștefan, omul lovit cu pietre care își ierta prigonitorii și se ruga pentru cei care îi pregăteau moartea: „Acesta este răspunsul pe care un creștin adevărat, un următor al Mântuitorului, trebuie să-l ofere dușmanilor lui, indiferent care ar fi acuzația. Indiferent care este atitudinea pe care o putem întâlni în drumurile vieții, trebuie să răspundem cu iubire, chiar și la ură. Părinții Bisericii spun că, atunci când răsplătim binele cu bine, facem doar un lucru omenesc; când răsplătim cu rău pentru bine, ne asemănăm diavolilor; iar când răsplătim răul cu bine, când facem bine unui om care ne-a făcut rău, abia atunci ne asemănăm cu Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Răspunsurile liturgice la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhid. protopsalt Mihail Bucă.