Protopopul Cornel Pleșu a trecut la Domnul

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 11 August 2016

La Parohia Timișoara Viile Fabric cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a avut loc, zilele trecute, slujba de înmormântare a părintelui protopop Cornel Pleșu. Din încredințarea Înaltprea­sfinți­tului Părinte Ioan, Arhi­epis­co­pul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, slujba Înmormântării a fost oficiată de pr. Marius Sfercoci, inspector eparhial bisericesc, împreună cu părinții protopopi Ioan Bude și Gheorghe Sutac, precum și numeroși preoți.

Cuvântul de învăță­tură a fost rostit de părintele protopop Ioan Bude, iar părintele Marius Sfercoci a dat citire mesajului Înaltpreasfinției Sale adresat familiei îndoliate, clerului și credincioșilor prezenți. După oficierea slujbei de prohodire, trupul neînsuflețit a fost depus în cavoul familiei din Cimitirul Eroilor, Timișoara.

Protopopul Cornel Pleșu s-a născut în anul 1929, în data de 9 ianuarie, în satul Fibiș din câmpia Banatului, din părinții Vasile și Sofia. Împreună cu fratele său mai mare, Vasile, au fost bucuria părinților în zilele copilăriei petrecute în sânul familiei sale creștin-ortodoxe din Fibiș. A absolvit cursurile școlii primare din sat, iar apoi cursurile Liceului teoretic din Timișoara cu rezultate foarte bune. Pentru o scurtă perioadă de timp a predat matematica la școala din Alioș. La îndrumarea tatălui său, a urmat ­cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, pe care le-a absolvit în anul 1955. Fiind o perioadă foarte dificilă pentru țară, a fost nevoit să se întrețină singur la facultate și, pentru scurt timp, a lucrat ca bibliotecar al Institutului din Sibiu. După absolvirea facultății s-a căsătorit cu Doina, originară de pe Târnave, din comuna Mihalț, județul Alba, fiind hirotonit ca preot în anul 1955 și a fost repartizat în satul Țela, pe Valea Mureșului, unde i s-a născut singurul băiat, Cornel.

După trei ani a revenit în satul Fibiș, unde a păstorit comunitatea timp de 14 ani. Datorită osârdiei depuse în satul natal, a fost remarcat de conducerea Arhiepiscopiei Timișoarei și i-a fost propusă funcția de conducător al Oficiului protopopesc Timișoara de către vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae al Banatului, pe care a acceptat-o.

Timp de 23 de ani și-a îndeplinit cu conștiinciozitate activitatea administrativ-gospodărească din protopopiat. Într-o perioadă când în România se dărâmau biserici, părintele protopop Cornel Pleșu a reușit să obțină aprobările necesare pentru construirea unor locașuri de cult în protopopiat și să ajute la înălțarea acestora.

De asemenea, a construit noul sediu al Protopopiatului Timișoa­ra și a promovat preoți tineri și de valoare în parohiile protopopiatului, fiind pentru mulți ca un părinte duhovnicesc. În aceeași perioadă, cât a fost conducătorul Oficiului protopopesc Timișoara, a slujit și ca preot al Parohiei Timișoara Cetate, la Catedrala Mitropolitană.

În anul 1993 a suferit o paralizie temporară, din care și-a revenit total, însă doi ani mai târziu boala a recidivat, fiind obligat să se retragă din funcția deținută.

După o perioadă de îndelungată suferință, de peste 20 de ani, în care familia i-a fost alături, a trecut la cele veșnice pe data de 6 august a.c., la vârsta de 87 de ani, în ziua praznicului Schimbării la Față, când a primit și ultima Împărtășanie.

Veșnica lui pomenire, din neam în neam!