Protopopul Florea Mureșan, evocat la parohia clujeană „Sfânta Treime”

Data: 20 Iulie 2017

Numeroși oameni de cultură, academicieni, cercetători, preoți și credincioși au luat parte marți, 18 iulie, la Simpozionul organizat la Biserica monument istoric „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, pe tema „Părintele Florea Mureșan - mărturisitor al ortodoxiei în timpul comunismului”, cu scopul de a rememora personalitatea părintelui martir, fost protopop de Cluj și paroh al acestei biserici.

Prezența numeroșilor invitați a fost încununată și cea a Înaltpreasfințitului  Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care, în deschiderea evenimentului, a oficiat o slujbă de parastas pentru sufletul părintelui Florea Mureșanu și a vorbit despre importanța păstrării unei memorii vii a martirilor și mărturisitorilor care stau ca un permanent exemplu în misiunea fiecăruia, de simpli creștini sau de slujitori ai Bisericii.

„Noi știm că religia creștină nu este o religie răzbunătoare, ci este o religie a iubirii, dar totuși celor ce au pătimit și și-au dat viața în condițiile grele din închisoarea din Aiud, sau din Gherla, sau din Jilava, sau din alte părți, totuși lor măcar această dreptate, de a li se sublinia meritul pe care l-au avut, le trebuie făcută”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
Conferința desfășurată în sala de ședințe a Protopopiatului Ortodox Cluj I a fost moderată de prodecanul Facultății de Litere din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Ioana Bican și i-a avut la masa prezidiului pe IPS Mitropolit Andrei, pe cercet. șt. dr. Adrian Nicolae Petcu de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), pe istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic din Cluj-Napoca, și pe prof. dr. Ovidiu Pecican, cadru didactic al Facultății de Studii Europene și cercetător la Institutul de Antropologie Culturală din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.

Invitații au rememorat pe de o parte realizările și trăsăturile de caracter ale părintelui protopop Florea Mureșanu, iar pe de altă parte, au scos în evidență provocările cu care s-au confruntat slujitorii Bisericii în anii ai comunismului.

Cu această ocazie, IPS Mitropolit Andrei a evocat cenaclurile literare și de cultură care aveau loc la sediul Bisericii „Sfânta Treime” la care participau importanți oameni de cultură precum Lucian Blaga.

De asemenea, și ceilalți invitați au subliniat atât importanța acestui loc istoric și plin de memorie al Bisericii „Sfânta Treime”, cât și importanța lucrării protopopului Florea Mureșanu, un suflet neobosit, aflat mereu în căutarea de a-și împlini datoria de slujitor al lui Hristos și de a face cât mai mult din ceea ce era dator să facă” după cum a spus chiar dânsul.

Cercet. Adrian Nicolae Petcu de la CNSAS a spus că este de datoria Bisericii să întocmească o monografie despre părintele și protopopul Florea Mureșanu, astfel încât pesonalitatea acestuia să fie mai bine cunoscută.

Paroh Cristian Baciu, organizatorul acestui eveniment, a menționat că „membrii Bisericii sunt chemați mereu să facă tot ce le stă în putință”, așa cum spunea chiar părintele Florea Mureșanu.

Între cei care au fost prezenți la simpozion s-au numărat stareța mănăstirii de la Breaza, din Parohia Suciu de Sus, locaș de cult înființat de părintele Florea Mureșanu în anul 1954, și părintele Gavriil Burzo, duhovnicul acestei mănăstiri care a fost condamnat la șase ani de închisoare, din care a executat 5 ani şi 9 luni, până la Decretul din 64. Acesta a vorbit despre momentul în care a fost luat de Securitate pentru că scrisese Episcopului de Cluj un memoriu pentru aducerea înapoi la Suciu de Sus a părintelui Florea Mureșanu.

Participanții la manifestare au avut posibilitatea de a vedea documente, fotografii și memorii din arhivă, precum și o cruce de mână care au aparținut părintelui Florea Mureșanu, în cadrul unei expoziții amenajate în incinta Bisericii „Sfânta Treime”. Evenimentul s-a înscris în seria de manifestări organizate de Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, cu prilejul proclamării în Patriarhia Română a anului 2017, „Anul comemorativ al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului”. La final, IPS Mitropolit Andrei l-a felicitat pe parohul Cristian Baciu, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului pentru organizarea acestui simpozion, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Cea mai veche biserică ortodoxă

Biserica „Sfânta Treime” a fost ridicată între anii 1795-1796, cu ajutorul românilor din Braşov şi Ţara Românească, iar prima Liturghie a fost săvârşită de către preotul Ilie Fulea la sărbătoarea Naşterii Domnului din 1796, când lăcaşul a fost sfinţit. Timp de 136 de ani, (1796-1932), Biserica „Sfânta Treime” a fost singura biserică ortodoxă din oraș. În 1811, Vasile Moga a fost instalat în Biserica din Deal, ca episcop al românilor ortodocşi din Transilvania, însă din cauza presiunilor politice a părăsit Clujul, fiind nevoit să îşi stabilească reşedinţa la Răşinari. După 1921, primul episcop al Clujului, Nicolae Ivan, a avut în Biserica din Deal Catedrala episcopală, şi acest statut l-a avut până în 1933, când a fost sfinţită Catedrala Ortodoxă din Piaţa „Avram Iancu”.

Din 1818, în incinta complexului parohial funcţionează şi protopopiatul Clujului, avându-l ca prim protopop pe preotul Ilie Fulea. În această biserică au slujit preoţii: Ilie Fulea, Grigorie Gal, Vasilie Roşescu, Tuliu Roşescu, toţi înmormantaţi în micul cimitir din faţa bisericii, Nicolae Vasiu, Ioan Costea, dr. Florea Mureşanu (fost protopop al Clujului, om de cultură, condamnat la 25 de ani de muncă silnică de către statul comunist şi care a murit la Aiud), Ioan Bunea (publicist, profesor de teologie, condamnat la 5 ani de închisoare pentru întocmirea unei programe pentru învăţământul catehetic), Titus Ţifu, Gheorghe Noveanu, Octavian Bodea, Traian Man, Simion Coman, Ioan Sâncrăian, Ioan Jeler şi Cristian Baciu. Aici, teologul şi cărturarul Florea Mureşanu a coagulat întreaga intelectualitate clujeană interbelică, într-un cenaclu la care erau prezenţi Victor Papilian, Lucian Blaga, D.D. Roșca, Valeriu Anania, dramaturgul Ion Luca, criticul literar Dumitru Micu, conform Parohiei „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca.