Protopopul martir Aurel Munteanu, comemorat la Huedin

Un articol de: Dan Lupuţan - 14 Septembrie 2017

La Sediul Protopopiatului Huedin, avut loc pe 12 septembrie, comemorarea protopopopului martir Aurel Munteanu, cu ocazia împlinirii celor 77 de ani de la moartea sa martirică. Cu această ocazie a fost săvârşit un parastas şi a avut loc un simpozion.

La statuia protopopului martir, un sobor de preoţi, din care a făcut parte arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, a săvârşit slujba parastasului. Apoi, a urmat Simpozionul „Protopopul Aurel Munteanu şi doctorul Eugen Nicoară – luptători pentru credinţă şi neam”, în sala de conferinţe „Protopop Dorel Puşcaş” a Protopopiatului Huedin. În cadrul simpozionului au luat cuvântul: arhim. Dumitru Cobzaru, profesorii de istorie Cristian Claudiu Filip şi Nicolar Şteiu, precum şi jurnalistul Robert Mihai Matei.

Arhim. Dumitru Cobzaru a subliniat trăsăturile comune ale vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu şi ale Protopopului Martir Aurel Munteanu şi i-a îndemnat pe preoţii prezenţi să nu uite jertfa mucenicească a protopopului martir şi să aibă curajul acestuia în mărturisirea credinţei străbune şi şi-a exprimat gândul că „odată va veni vremea când se va săvârşi ultimul parastas pentru protopopul martir urmat de trecerea acestuia în alt registru”. Profesorii de istorie au creionat portretul protopopului Aurel Munteanu.

Tot în cadrul simpozionului a avut loc şi lansarea cărţii dedicată doctorului Eugen Nicoară, scrisă de jurnalistul Robert Mihai Matei din Reghin.

La final, arhim. Dumitru Cobzaru şi jurnalistul Robert Mihai Matei au primit din partea Protopopiatului Huedin Distincţia „Protopop martir Aurel Munteanu”.

La eveniment au participat, pe lângă preoţii din Protopopiatul Huedin, şi un grup de elevi de la Liceul „Octavian Goga” din Huedin, precum şi autorităţi locale, în frunte cu primarul Mircea Moroşan. Toţi invitaţii au participat, apoi, la o masă de pomenire în memoria protopopului martir. De asemenea, o ectenie a fost rostită şi în faţa mormântului aflat în curtea Catedralei Moţilor din Huedin, ctitorie a sa.

Părintele protopop Aurel Munteanu s-a născut în 2 mai 1882, în satul Merghindeal, judeţul Sibiu. Profesorul Nicolae Şteiu, în cartea sa intitulată „Protopopul Aurel Munteanu, erou şi martir al neamului”, afirmă că „a fost şi a rămas prin cutezanţă un erou, un păstor şi un pedagog al neamului în această parte de ţară. Statornic în ideea de a înălţa neamul său, de a-l şti respectat între toate neamurile lumii, a cuvântat, a scris, a zidit şi a murit pe altarul acestui ideal. El ne-a lăsat Catedrala moţilor din Huedin, nenumărate şcoli, biserici, cămine, societăţi culturale şi bănci populare. Aurel Munteanu a fost eroul şi martirul care a pavat drumul de legătură dintre patrie şi eternitate”. Protopopul Aurel Munteanu a primit moartea martirică în 10 septembrie 1940, trecând prin chinuri groaznice. „A fost bătut în plină stradă cu pumnii şi ciomege, a fost trântit la pământ, i-au smuls părul şi barba cu carne cu tot, iar unul dintre asasini i-a înfipt un par în gură până i-a ieşit prin ceafă”, după cum reiese dintr-un raport al Ministerului Afacerilor Străine. Amintirea protopopului Aurel Munteanu a rămas vie în cetatea Huedinului şi în împrejurimi. Prin implicarea vrednicului de pomenire protopop Dorel Puşcaş s-a zidit un sediu modern al Protopopiatului Huedin, în faţa căruia se află statuia martirului erou, operă a sculptorilor Cosma şi Păsat. Totodată a fost înfiinţată Fundaţia Cultural Filantropică „Protopop Aurel Munteanu”, în cadrul căreia funcţioneză o cantină socială, iar strada principală de la intrarea în Huedin îi poarta numele.