PS Episcop Macarie a conferențiat la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 29 Martie 2018

Credincioșii din Sibiu au avut posibilitatea să participe marți, 27 martie, la o conferință duhovnicească susținută de Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. Conferința a avut tema „Blândețea, arma duhovnicească a creștinului împotriva vrăjmașilor”.

Întâlnirea cu ierarhul român a fost posibilă prin implicarea Organizației Tinerilor din Sibiu (OTS) și a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Au fost prezenți la conferință foarte mulți tineri din Sibiu, preoți și credincioși, între care decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, și pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc.

În cadrul prelegerii, PS Episcop Macarie a evidențiat rolul faptelor bune făcute cu blândețe de creștini într-o lume îndepărtată de Dumnezeu: „Blândețea lucrătoare prin iubire este o armă duhovnicească care străpunge sufletul celuilalt, inclusiv al vrăjmașului, inclusiv al oponentului. Vrăjmașul este întotdeauna străpuns de această armă atunci când își deschide inima spre Hristos, iar când nu se lasă biruit de dragostea harică a creștinului simplu, este mult mai greu. Vrăjmașul are de ales: fie se lasă biruit de dragostea plină de har a creștinului și învie împreună cu el la o viață nouă în Hristos, fie moare definitiv sufletește, fiind ars de arma de foc a unei iubiri pe care o respinge până la capăt. Din nefericire sunt foarte multe situații ale celor care s-au împietrit la inimă și nu se lasă biruiți de dragostea lui Hristos prin blândețea semenului, prin blândețea, bunăvoința și deschiderea creștinilor râvnitori. Sfântul Apostol Pavel explică urmările purtării cu iubire față de vrăjmași. În Epistola către Romani, capitolul 12, versetul 20, Sfântul Pavel ne spune: «Dacă vrăjmașul tău este flămând, dă-i de mâncare, dacă-i este sete, dă-i să bea, căci făcând aceasta vei grămădi cărbuni de foc pe capul lui». Să pui cărbuni aprinși pe capul cuiva înseamnă să provoci o criză de conștiință care se poate dovedi moment crucial al trezirii sale sufletești la o viață nouă în Hristos, înseamnă să-i zgudui convingerile și pornirile agresive ale vrăj­mașului, să-l derutezi pe vrăj­maș printr-un comportament care-i contrazice aștep­tările”.

În a doua parte a conferinței, ierarhul le-a vorbit celor pre­zenți despre specificul misiunii creștine în Europa de Nord și despre viața co­mu­nităților românești din țările nordice. Mai apoi, PS Episcop Macarie a răspuns întrebărilor adresate de tinerii și de toți cei prezenți la conferința duhovnicească. Evenimentul de la Sibiu a făcut parte din manifestările duhov­nicești pe care OTS le-a organizat în Postul Mare pentru tinerii din Sibiu și nu numai.