Răchitanul împiedică vascularizarea tumorilor

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 22 Ianuarie 2020

Răchitanul (Lythrum salicaria) este o plantă erbacee răspândită în locuri mlăștinoase din zona de câmpie până la cea montană, abundentă până în Lunca și Delta Dunării. Denumit popular iarba zânei sau floarea zânei, răchitanul iubește apa. Are tulpina înaltă de până la un metru și flori roșcat violacee de forma spicului. Cercetările din ultimii ani au arătat că această plantă, prea puțin cunoscută la noi, este de fapt un medicament deloc de neglijat în combaterea unor maladii cronice, precum bolile canceroase sau infecțiile virale, netratabile încă de către medicina modernă. 

Ca plantă-leac, răchitanul poate fi folosit în diferite afecțiuni, sub formă de pulbere, infuzie, decocturi, siropuri, sucuri, macerate, tinctură. Extern poate fi utilizat în băi locale și cataplasme. Poate fi consumat și ca pulbere din plantă uscată și măcinată. Răchitanul este folosit pentru tratarea simp­tomelor insuficienței venoase, a hemoroizilor, este foarte benefic în sindromul colonului iritabil. Considerat antibiotic gastrointestinal, previne infecțiile microbiene, este antidiareic, hemostatic, cicatrizant, tratează ulcerul gastric, diabetul zaharat de tip II. Este adjuvant în boala canceroasă, combate infecțiile cu stafilococ auriu, alergiile, tratează herpesul bucal, candidoza bucală, sângerări ale gingiilor, eczeme infecțioase, epistaxisul etc. 

Planta are în compoziție taninuri și flavonoide, substanțe antibiotice, pectine, carotenoizi, minerale, ulei volatil, substanțe cu efect astringent, precum taninurile și silimarina, care au capacitatea de a vindeca diareea și de a reduce inflama­țiile. Acidul galic conținut de răchitan împiedică vascularizarea tumorilor, degradând rețeaua de vase care hrănește și permite dezvoltarea tumorii. Planta se administrează cu prudență în cazurile de consti­pație cronică. 

REȚETE

Smoothie cu pulbere de răchitan

Ingrediente: 1 banană, 1 ceașcă de afine congelate, 1 ceașcă frunze de baby spanac, 1 ceașcă lapte de mig­dale sau cocos, 1 lingură se­mințe de chia, 1 linguriță de pulbere de cânepă, 1 lingură pulbere de răchitan, 1 lingură sirop de arțar. Mod de preparare: Se pun toate ingredientele în blender și se mixează până se obține o con­sistență păstoasă. În funcție de gustul fiecăruia, se mai pot adăuga lapte de migdale și sirop de arțar. 

Brioșe cu ciocolată și pulbere de răchitan

Ingrediente: 50 g pulbere de răchitan, 200 g făină fără gluten, 70 g fulgi de ciocolată amăruie, 70 g zahăr, 50 g pudră de cacao, 2 lingurițe praf de copt, 2 ouă, 400 ml lapte semidegresat. Mod de preparare: Se preîn­călzește cuptorul la 190 de grade, se ia o tavă de brioșe și se tapetează cu hârtie de copt; într-un castron mare se amestecă toate ingredientele uscate până la omogenizare și apoi se încorporează ouăle rând pe rând; amestecul, care trebuie să fie mai subțire decât în mod normal, se împarte în mod egal în tava de brioșe și se introduce în cuptor pentru aproximativ 20 de minute. Sunt gata atunci când partea exterioară arată ca un burete, iar partea interioară rămâne puțin moale. Se lasă la răcit doar 10-15 minute și se consumă calde.