Racla Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, înnoită la ceas jubiliar

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 12 Iulie 2024

După pelerinajul istoric cu cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou ce a avut loc în perioada 4 martie - 21 aprilie în cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, racla în care se odihnește cinstitul odor încă din anul 1880 a trecut printr-un proces de restaurare și înfrumusețare, în anticiparea sărbătorii Aducerii moaștelor Sfântului Ocrotitor al Bucureștilor în Capitală, celebrată pentru prima dată sâmbătă, 13 iulie. Vineri, 12 iulie, racla şi două noi icoane ale Cuviosului Dimitrie au fost sfinţite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În ajunul sărbătorii, chivotul înnoit al Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a primit cinstitele moaște ale Ocrotitorului Bucureștilor în cadrul unei ceremonii săvârșite în Catedrala Patriarhală de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de clerici slujitori ai sfântului lăcaș. În continuare, racla a fost purtată în procesiune până în Sala „Europa Chris­tiana” a Palatului Patriarhiei.

Aici, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit slujba de sfințire a raclei și a două noi icoane ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, zugrăvite pentru sărbătoarea Aducerii sfintelor sale moaște la București, în prezența membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și a ostenitorilor din Administrația Patriarhală și cea eparhială. Noile icoane sfințite de Patriarhul României îl înfățișează pe sfântul cuvios ca ocrotitor al Catedralei Patriarhale, ținând catedrala la piept în dreptul inimii. În una dintre icoane, chipul sfântului este înconjurat de scene din viața sa, iar în cea de-a doua, în jurul sfântului sunt zugrăvite chipurile a opt sfinți români care în decursul istoriei s-au închinat la cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou sau ale căror sfinte moaște au fost aduse și așezate lângă sfântul cuvios cu prilejul celebrării sărbătorii sale de la sfârșitul lunii octombrie. Acești opt sfinți români sunt: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica; Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul; Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei; Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail; Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani; Sfântul Cuvios Ilarion de la Lainici; Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași și Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș.

La finalul slujbei, Preafericirea Sa a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor care au contribuit la susținerea lucrărilor de restaurare și înfrumusețare a raclei Sfântului Cuvios ­Dimitrie cel Nou și de realizare a celor două icoane, precum și tuturor celor care au participat la slujba de sfințire a acestor odoare duhovnicești.