Răspunsuri duhovniceşti: Diavolul are obiceiul să ne atace în împrejurările grele
Citirea Vieţilor sfinţilor are vreo putere duhovnicească?
Citirea Vieţilor sfinţilor îl sprijină mult pe om pe calea mântuirii şi îl face mai bun. În timpul istovirii trupeşti şi al tulburării sufleteşti, cel ce citeşte Vieţile sfinţilor întotdeauna găseşte în ele şi întărire, şi linişte sufletească.
Cum îi atacă diavolul pe oameni?
Diavolul îi atacă pe cei fricoşi prin frică şi vedenii; pe alţii prin clevetirea omenească, prin vrajbă, prin răutate; pe cei învăţaţi prin mândrie şi îngâmfare; pe cei tineri prin gânduri de desfrânare; pe cei bătrâni prin lenevie, prin ţinerea de minte a răului, prin obiceiurile rele şi aşa mai departe.
Diavolul are obiceiul să ne atace în împrejurările grele.
Cum să mă izbăvesc de beţie?
Pentru a te izbăvi de beţie trebuie să ne rugăm cu râvnă Domnului, cu post şi cu lacrimi. Apoi să rugăm preoţii să slujească un Maslu cu sfinţirea apei pentru Sfântul Mucenic Bonifatie, iar acasă să luăm Agheazma şi să mâncăm câte o bucăţică din prescură.
Cum să scap de gândurile rele?
Spuneţi această rugăciune: „Doamne, pentru rugăciunile părintelui meu duhovnic (numele lui), izbăveşte-mă de gândurile cele rele“.
Câteodată mă apucă patima râsului şi nu mă pot opri, ce să fac atunci?
Să-L pomeneşti pe Dumnezeu. Adu-ţi aminte atunci de înfricoşătoarea judecată.
În timpul rugăciunii, uneori, mă năpădeşte frica. Ce să fac?
Frica ce vine în timpul rugăciunii să o consideri ispită de la vrăjmaşul, care se străduieşte să îl abată de la rugăciune pe cel care îşi doreşte să se roage. Când începi rugăciunea, să te îngrădeşti cu semnul Sfintei Cruci şi să contiunui să te rogi. Cu timpul, prin mila lui Dumnezeu, te vei izbăvi de această ispită, dacă te vei mânia mai puţin pe ceilalţi şi te vei abţine de la judecata altora.