Răspunsuri duhovniceşti: În timpul ispitelor să-ţi aduci aminte mai des de moarte

Data: 21 Noiembrie 2009

Cum să ne purtăm faţă de necredincioşi?

Pentru ei, trebuie să ne pară rău şi să ne rugăm. Trebuie să ne dorim ca ei să cunoască adevărul şi să găsim ocazia să le dăm de înţeles cele cu privire la adevăr, iar când încep să atace cu glas tare adevărul, să le opunem rezistenţă plină de dragoste, dar plină de învăţăminte.

De ce bucurii trebuie să ne ferim?

Trebuie să cercetăm şi să verificăm şi să deosebim felurile bucuriei. Lucrătorul leneş a lepădat lucrul şi este bucuros că a venit ziua de sărbătoare: el se bucură de lenea lui, nu de Domnul; femeia nechibzuită s-a îmbrăcat cu podoabe de sărbătoare şi începe cu plăcere ziua: ea se bucură de deşărtăciunea ei, nu de Domnul; mâncăciosul şi beţivanul văd sau îşi închipuie mese festive şi se veselesc dinainte: ei se bucură de pântecele lor, nu de Domnul.

Putem mărturisi păcatele noastre altcuiva, în afara părintelui duhovnic?

Nimănui, dacă nu este nevoie, să nu-i mărturiseşti faptele ascunse şi păcatele tale. Prin mărturisirea faptelor ascunse, îi pierzi pe aceia care te ascultă şi respectul necesar pentru săvârşirea binelui.

Ce să facem în timpul ispitei?

În timpul ispitelor să-ţi aduci aminte mai des de moarte, de înfricoşata Judecată şi de chinul veşnic. (1.000 de întrebări şi răspunsuri despre viaţa duhovnicească)