Răspunsuri duhovniceşti: Mărturisirea păcatelor, cel mai bun mijloc pentru înduplecarea lui Dumnezeu

Data: 16 Iulie 2009

Care este cel mai bun mijloc pentru înduplecarea lui Dumnezeu şi pentru exprimarea mulţumirii faţă de El?

Virtutea omului este neînsemnată în comparaţie cu păcatele sale. Mărturisirea păcatelor este cel mai bun mijloc pentru înduplecarea lui Dumnezeu şi exprimarea mulţumirii faţă de El.

Fapta bună poate fi rea?

Şi fapta bună poate fi rea, dacă amestecăm binele cu răul: rugăciunea cu lenea, mersul la biserica lui Dumnezeu cu discuţiile în biserică, postul cu lăudăroşenia sau mustrarea celor care nu postesc, discuţia duhovnicească cu osândirea aproapelui, milostenia cu dorinţa de a fi proslăviţi datorită ei.

Trebuie să ne rugăm numai înaintea icoanelor?

Rugăciunea nu înseamnă să stai în mod obligatoriu înaintea icoanelor şi să te rogi. A ţine mintea şi inima îndreptate către Dumnezeu înseamnă deja rugăciune, în orice poziţie de afli: fie că şezi, fie că stai culcat, fie că mergi. Pravila de rugăciune de acasă să-şi urmeze cursul ei: dimineaţa şi seara înaintea icoanelor, iar această stare de rugăciune să-şi păstreze, de asemenea, cursul ei.

Cum să ne purtăm când suntem osândiţi şi clevetiţi?

Când oamenii ne osândesc şi ne clevetesc, nu trebuie să ne supărăm, ci mai degrabă să cercetăm şi să vedem dacă nu cumva în acele osândiri există vreun temei.

Cum este înţelept să ceri iertare?

Să ceri iertare, cumpănindu-ţi greşeala; dacă vezi că greşeala ta este mare, să faci plecăciune, iar dacă ea nu este mare, să ceri iertare cu gura, cu sentimentul căinţei sincere: „Iartă-mă, frate!“.

(O mie de întrebări şi răspunsuri despre viaţa duhovnicească)