Reactoarele nucleare germane au devenit istorie
Germania şi-a închis sâmbăta trecută ultimele trei reactoare nucleare, au declarat operatorii centralelor în cauză, anunț care marchează finalul a peste 20 de ani de ieşire treptată din domeniul energiei atomice a primei economii europene, informează AFP.
Programul german de tranziţie energetică a fost stabilit la începutul anilor 2000 şi accelerat în 2011, după dezastrul de la Fukushima. Din 2003, Germania a închis 16 reactoare. Strategia Berlinului de renunţare la centralele nucleare, percepute ca periculoase de o mare parte a populaţiei, i-a descumpănit pe mulţi dintre partenerii săi internaționali care susțin că energia nucleară are un rol important în decarbonizarea producţiei de electricitate.
Printre aceștia se numără Franţa, cu 56 de reactoare, ţara cu cel mai ridicat nivel de energie nucleară pe cap de locuitor din lume, și Statele Unite, cea mai mare putere nucleară civilă, cu 92 de reactoare.
Astăzi, foarte active în acest domeniu sunt China şi Rusia. China are în prezent 57 de reactoare și foloseşte tehnologie din Rusia, SUA şi Canada, dar se concentrează pe proiectele locale ori în parteneriat cu Pakistanul. În schimb, Rusia domină piaţa internaţională, 20 din cele 25 de reactoare în a căror construcţie este implicată din anii 2000 fiind în Bangladesh, Belarus, China, India, Iran, Slovacia, Turcia şi Egipt.
În prezent, energia nucleară este folosită în 31 de ţări şi este responsabilă pentru aproximativ 10% din electricitatea generată pe plan mondial, conform Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA). Pe plan global, la finalul lui 2022, erau operaționale 422 de reactoare, cele mai multe aflate aproape de finalul ciclului lor de viaţă. (C. Z.)