Realitatea vieții satului românesc și misiunea înveșnicirii lui

Un articol de: Ziarul Lumina - 18 Feb 2019

Preoții Cercului pastoral Valea Timișului, Protopopiatul Caran­sebeș, s-au întrunit a doua oară în acest an la Parohia Bucoșnita. Evenimentul s-a desfășurat în prezența părintelui protopop Ilie Florin Ciucur și a părintelui secretar protopopesc Brebu Cosmin.

Programul întâlnirii a debutat în biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” începând cu ora 9:00, unde un sobor de cinci preoți a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. După încheierea serviciului divin, programul a continuat în sala de ședință și protocol a parohiei, unde părintele Mihăilescu Alexandru de la Parohia Poiana Buchin a prezentat tema conferinței cu titlul „Identitatea satului românesc și viitorul incert al acestuia. Programe pastoral-misionare pentru revigorarea vieții în mediul rural”.

Descrierea laborioasă a părintelui a subliniat problemele și nevoile satului românesc și a prezentat programe de revitalizare a vieții sătești cu exemplul părintelui Nicolae Tănase din Valea Plopului, județul Prahova. Această expunere a provocat mai multe luări de cuvânt pe marginea temei cu referiri la problemele reale, actuale și locale ale parohiilor noastre.

În concluzia dezbaterii, părintele protopop Ilie Florin Ciucur a subliniat importanța și responsabilitatea activităților noastre în implementarea și desfășurarea programelor de dezvoltare spirituală, demografică și economică a satului românesc. (Pr. Vasile Dragomir)