Recomandări de la ANPC pentru cumpărăturile de Moș Nicolae

Data: 05 Decembrie 2023

În contextul sărbătorii de Moş Nicolae, părinții sunt sfătuiți de responsabilii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să achiziţioneze dulciuri, jocuri sau jucării numai din magazine şi raioane specializate, care eliberează bonuri fiscale, absolut necesare în cazul unor reclamaţii legate de calitatea sau siguranţa unui produs. De asemenea, alegerea jucăriilor trebuie făcută cu grijă, astfel ca acestea să nu devină un pericol, mai ales pentru copiii mici.

„Dacă doreşti să dăruieşti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv, care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi: să achiziţionezi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea sau siguranţa unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. (...) Trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unei grupe de vârstă specifice pot să îi rănească”, le-a transmis părinților și bunicilor directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Paul Anghel, potrivit Agerpres. 

Părinții trebuie să fie de asemenea atenți să nu cumpere jucării cu componente detașabile mici pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi se pot îneca cu părțile mici. Totodată, trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, iar jucăriile destinate copiilor mai mari trebuie ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.

„Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Este indicat să aruncaţi jucăriile deteriorate”, mai menționează Paul Anghel.

În privinţa dulciurilor, la fel, este importantă cumpărarea lor numai din locuri autorizate, și nu de la vânzători neînregistrați. „Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificate starea ambalajelor şi încadrarea produselor în data limită de consum”, arată directorul general al ANPC.

Pentru ciocolată şi produse din ciocolată, eticheta trebuie să conțină obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, iar în cazul ciocolatei umplute - produsul de umplutură. 

„Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, ne­stratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere, fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă”, mai atrage atenţia oficialul. (C. Z.)