Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă
Măsuri generale
Deoarece gripa se transmite de la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene, pentru a se evita îmbolnăvirea vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri: • Nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Batistele personale nu se împrumută. • Mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun. • Se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile. • Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.). • Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice. Ce trebuie să faceţi pentru a preveni contaminarea cu gripă: • Acoperiţi-vă nasul şi gura cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Nu împrumutaţi batistele personale. • Nu duceţi mâna la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun; • Evitaţi pe cât posibil aglomeraţiile; • Evitaţi contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.); • Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei trebuie izolate de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice. Dacă aveţi febră şi semne de infecţie respiratorie (tuse, dureri de cap, greutate la respiraţie, dureri musculare), prezentaţi-vă de urgenţă la medicul de familie, iar în lipsa acestuia la un spital de boli infecţioase. Sfaturi pentru prevenirea gripei • Păstrează mâinile curate, spală-le în mod regulat - în special înainte de mâncare sau prepararea hranei. E obligatorie clătirea cu apă curgătoare curată. • Şterge-ţi mâinile după spălare; Mâinile umede au mai multe şanse pentru răspândirea microbilor. • Ţine mâinile departe de faţă; în cazul în care cineva strănută, după care deschide uşa, următoarea persoană, atingând mânerul, va intra în contact direct cu virusul. Deci, nu atinge ochii, nasul sau gura până la spălarea mâinilor. • Pentru strănut foloseşte o batistă; în timpul strănutului, se acoperă gura şi nasul. Foloseşte batiste de o singură folosinţă. • Păstrează suprafeţele curate; soluţiile speciale pentru spălat funcţionează excelent, distrugând microbii. • Deschide fereastra; umiditatea şi aerul curat pot fi benefice, dar aceşti factori nu sunt încă pe deplin testaţi împotriva virusului gripei porcine. Una dintre cele mai eficiente căi de a purifica aerul şi a dilua virusul este pur şi simplu deschiderea unei ferestre. • Ai grijă de tine; propriul sistem imunitar al organismului oferă cea mai bună protecţie faţă de boală. O alimentaţie bună şi variată, exerciţii regulate sunt cele mai bune moduri de a rămâne sănătos şi de a evita boala. În plus, dacă totuşi ai cedat în faţa gripei porcine, starea bună de sănătate îţi va ajuta să treci peste boală fără multe complicaţii. Măsuri care se pot lua pentru prevenirea gripei: • Spălaţi-vă pe mâini cât mai des, la intervale regulate, de preferinţă cu săpun lichid. Săpunurile cu alcool sunt cele mai indicate pentru a se evita răspândirea infecţiei. Purtaţi la dvs tot timpul un gel dezinfectant cu care să vă daţi pe mâini atunci când nu aveţi acces la apă şi săpun. • Dacă strănutaţi sau tuşiţi şi puneţi mâna la nas sau la gură, mâinile trebuiesc spălate obligatoriu. Până atunci, nu vă atingeţi ochii şi nasul şi nu daţi mâna cu alţi oameni, pentru că virusul se transmite şi „din mână în mână“. Este indicat, de asemenea, să aveţi un spray dezinfectant cu care să vă stropiţi hainele înainte de a intra în casă sau la locul de muncă. • Faceţi baie de doua ori pe zi şi menţineţi-vă curate casa şi locul de muncă, astfel încât mediul înconjurător să nu fie propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Folosiţi dezinfectant la curăţenie, pentru a distruge germenii. • Învăţaţi-i pe copii regulile de igienă, pentru că aceştia reprezintă o categorie cu riscuri mari de a contacta gripa porcină. • Folosiţi măştile în locuri publice şi mai ales în mijloacele de transport în comun. Acesta este cel mai bun mijloc de a vă feri de gripă, pentru că masca acţionează ca o barieră în calea virusului. • Beţi doar apă fiartă şi răcită, pentru a evita intrarea microorganismelor în corpul dvs. • Ar fi bine să evitaţi toaletele publice, deoarece mulţi oameni au obiceiul de a scuipa în toaletă şi astfel gripa porcină se poate răspândi. • Dacă nu vă simţiţi bine din alte cauze, ar fi de preferat să staţi acasă, pentru că atunci când sunteţi bolnavi, imunitatea e mai scăzută şi aveţi şanse mai mari să contactaţi boala. • Pentru cei foarte stresaţi, studiile sugerează ca fiind benefic consumul de vitamina C pe tot parcursul sezonului rece. • Adoptaţi o dietă echilibrată, nu consumaţi zahar şi dormiţi suficient pentru a vă menţine sistemul imunitar într-o forma bună. Când sunteţi odihniţi, puteţi lupta mai bine cu boala. Atenţie! • Simptomele infecţiei cu gripa porcină la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere; • Simptomele gripei sezoniere: febră de la 39 în sus, tuse, secreţii nazale apoase, dureri în gât. • Simptomele gripei porcine: - Primele simptome: tuse seacă, secreţii nazale apoase, jena în gât, febra între 37,5-38,5. - Principalele simptome sunt: febra (peste 380C), oboseala, inapetenţa, tuse, durere în gât; unele persoane infectate cu gripă porcină au prezentat stări de vomă şi diaree. Care este diferenţa dintre gripa sezonieră, gripa aviară, gripa porcină şi gripa pandemică • Gripa sezonieră este cauzată de virusuri gripale care sunt adaptate să se răspândească în populaţia umană (gripa umană). Oamenii prezintă imunitate naturală la tulpinile care se află în circulaţie, şi această imunitate poate fi crescută în urma vaccinării cu vaccin gripal sezonier. • Gripa aviară este cauzată de virusuri gripale adaptate pentru infecţia la păsări. În mod similar gripa porcină este cauzată de virusuri gripale adaptate pentru infecţia la porci. Toate aceste îmbolnăviri prezintă aceleaşi simptome la gazdele lor. Uneori, oamenii şi animalele pot schimba între ele tulpini de virus gripal, cum ar fi persoane infectate cu virus gripal aviar sau porcin, în mod uzual după contact direct cu animalele bolnave. • Amestecarea virusurilor gripale umane şi animale poate duce la dezvoltarea unui virus gripal schimbat care are abilitatea de a infecta şi a se transmite la oameni. În acest caz, oamenii pot să nu aibă deloc imunitate faţă de acest virus nou. • Gripa pandemică este definită ca fiind apariţia unui nou virus gripal care se răspândeşte cu uşurinţă la oameni. Când apare acest nou virus, oamenii nu au imunitate naturală pentru a fi protejaţi împotriva lui. Ca urmare, există riscul ca aceste virusuri gripale noi să determine apariţia unei pandemii de gripă dacă virusul se transmite cu uşurinţă de la om la om. *SURSA: Ministerul Sănătăţii Publice