Recunoștință pentru persoanele vârstnice
Batalionul 183 Artilerie Mixtă General „Ion Dragalina” Lugoj, Asociația Națională a Veteranilor de Război, dar și Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă au sărbătorit la început de octombrie, prin fapte filantropice, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.
Batalionul 183 Artilerie Mixtă General „Ion Dragalina” Lugoj și-a îndreptat privirile în aceste zile și asupra generațiilor din care fac parte părinții și bunicii noștri. În acest sens, la inițiativa domnului comandant col. Ion Teca, împreună cu Asociația Militar-Culturală „Sfântul Gheorghe” și Clubul Lions „Ana Lugojana”, au participat la sărbătorirea Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, demarând împreună o campanie de sprijinire și întrajutorare a acestora.
Astfel, în după-amiaza zilei de 1 octombrie a fost organizată o acțiune social-filantropică la Căminul de seniori „Anita Heim”, unde au fost distribuite alimente necesare bunei funcționări a bucătăriei instituției, precum și diferite daruri pentru vârstnici. Activitatea a luat sfârșit printr-o acțiune de socializare și dialog între oaspeți și bătrânii instituționalizați în acest cămin.
Piatra de temelie pentru Căminul de seniori „Anita Heim” a fost pusă în anul 1992, iar doi ani mai târziu instituţia a început să funcţioneze, inaugurarea având loc la 23 martie 1994, când și-a deschis şi porţile pentru bătrânii care nu mai puteau fi ajutaţi de familiile lor. La ora aceea, Lugojul nu dispunea de un cămin de bătrâni, toţi vârstnicii asistaţi fiind transferaţi la centrul de la Găvojdia. În momentul de față, instituția are în grijă 22 de persoane.
Nu au fost uitați în această zi nici veteranii de război, drept urmare, prin intermediul Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Lugoj, reprezentată de prof. Șandru Adrian, au fost vizitați și doi veterani de război, Nicolae Streian și Mihai Molniceanu, precum și o văduvă a unui veteran, Mioc Maria. Toți aceștia au primit câteva daruri simbolice din partea organizatorilor acțiunii.
„Începutul lui octombrie trebuie să fie o zi specială nu doar pentru seniorii noştri, ci și pentru noi toţi, cei care trebuie să le arătăm respectul şi preţuirea pentru eforturile şi realizările lor. Nădăjduim că prin această vizită am reușit să lăsăm un licăr de lumină și de speranță în sufletele acestor persoane, nu bătrâni, ci tineri cu mulți ani”, a spus preotul militar al Garnizoanei Lugoj, Emanuel Gafița.
Rugăciune pentru pensionarii orașului Moldova Nouă
Pentru a marca Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă a avut loc, la începutul acestei săptămâni, un eveniment dedicat acestei zile.
În debut s-a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie de către părintele paroh Ion Nedelcu și părintele Gheorghiță Băloi de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Moldova Nouă, la care au participat foarte mulți credincioși, reprezentanți ai Asociației de Pensionari din Moldova Nouă și ai autorităților locale. În cadrul slujbei de seară, s-au înălțat rugăciuni pentru sănătatea pensionarilor din orașul de pe Clisură. S-a transmis apoi din partea tinerilor de la Centrul de Tineret „Sfânta Varvara” din Moldova Nouă un cuvânt de felicitare pentru pensionari, urmat de un moment artistic susținut de către tineri pentru toți cei prezenți.
În cuvântul de învățătură rostit, părintele Ion Nedelcu a precizat: „Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați construit în orașul acesta, puteți fi numiți ctitori ai orașului pentru că s-a dezvoltat sub ochii dumneavoastră, ai celor care sunteți azi înaintați în vârstă, și ne cerem iertare față de dumneavoastră că poate nu apreciem și nu păstrăm suficient de bine ceea ce ați construit în frumosul nostru oraș”.
În încheiere, părintele paroh a dăruit o icoană Asociației de Pensionari, filiala Moldova Nouă, și a urmat o mică recepție oferită cu mult drag pentru toți cei prezenți.
În februarie 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite consacră ziua de 1 octombrie ca Zi internaţională a persoanelor în vârstă, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a ONU adopta Rezoluţia 46/91 cu titlul „Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi”. Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei. La nivel european, sărbătoarea are menirea de a sensibiliza opinia publică şi autorităţile ţărilor membre asupra faptului că speranţa de viaţă a cetăţenilor europeni este în continuă creştere şi că, în acelaşi timp, aceştia îmbătrânesc în condiţii mai bune de sănătate - oportunităţi pe care societatea ar trebui să le valorifice.