Recunoștință pentru un arhimandrit centenar

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 05 Aprilie 2023

Monahi, monahii și clerici din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, împreună cu credincioși, au avut marți ocazia de a fi martorii unui eveniment deosebit, împlinirea a 100 de ani de viață ai arhimandritului Clement Haralamb, slujitor și viețuitor al Mănăstirii Curtea de Argeș timp de aproape șapte decenii. Cu acest prilej, părintele arhimandrit a primit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, distincția „Crucea Patriarhală”.

În dimineața zilei de 4 aprilie, în vechea Catedrală Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș a fost săvârșită o slujbă de Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Arge­șului și Muscelului, în semn de mulțumire pentru purtarea de grijă arătată de Dumnezeu asupra unor slujitori vrednici precum părintele Clement Haralamb. Într-un cadru solemn, părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a dat citire gramatei patriarhale prin care a fost oferită distincția „Crucea Patriarhală” părintelui arhimandrit Clement Haralamb.

Și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a dorit să-și arate aprecierea în mod văzut pentru lucrarea misionară și pastorală deosebită a părintelui arhimandrit Clement Haralamb, acordându-i, la aniversarea unui veac de viețuire și rugăciune, cea mai înaltă distin­cție pentru clerici a eparhiei pe care o păstorește: „Crucea Basarabă”, se arată pe site-ul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

În cuvântul rostit cu acest prilej, chiriarhul a mulțumit Bunului Dum­nezeu pentru că a binecuvântat Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului cu un așa părinte duhovnicesc, râvnitor în rugăciune și evlavios întru slujire. Pentru aceste calități, dar și pentru altele, ierarhul arge-șean i-a rânduit ascultarea de Mare Eclesiarh al Mănăstirii Curtea de Argeș, misiune pe care a îndeplinit-o vreme de mulți ani. Cu ocazia acestui eveniment, părintele Andrei Michai, consilier eparhial administrativ, a dat citire unui referat în care a prezentat bogata activitate des­fășurată de părintele arhimandrit Clement Haralamb în cei 70 de ani petrecuți pe meleagurile arge­șene.

„Mulțumesc din toată inima Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic. Mă rog ca Dumnezeu să le dăruiască sănătate, bucurie și ani mulți, împodobiți cu toate virtuțile”, a spus la final părintele arhimandrit omagiat.