Reducerea risipei alimentare până în 2030

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 08 August 2023

Comisia Europeană vrea să impună statelor membre ca, până în 2030, să reducă risipa de alimente cu 10% în sectorul prelucrării şi producţiei şi cu 30% (pe cap de locuitor) la nivelul comerţului cu amănuntul şi consumului (restaurante, servicii alimentare şi gospodării), comparativ cu 2020, potrivit unei propuneri legislative prezentate de vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, transmite AFP. Potrivit Eurostat, în UE sunt generate anual 59 de milioane de tone de deşeuri alimentare (131 kg/locuitor), reprezentând o pierdere financiară estimată la 132 de miliarde de euro. „O asemenea risipă, în condiţiile în care 30 de milioane de europeni nu pot lua o masă de calitate decât o dată la două zile, iar foamea se intensifică la nivel mondial, este pur şi simplu inacceptabilă”, a declarat Timmermans. Textul, care va intra în dezbaterea Parlamentului European și a statelor membre, vizează și reducerea resurselor folosite în producerea alimentelor. Eurostat a estimat că 5% din deşeurile alimentare din UE apar în gospodării, 7% în sectorul comerţului şi 9% în restaurante şi servicii alimentare. Alte sectoare care contribuie mult la risipa de alimente sunt producţia primară (11%) şi prelucrarea şi fabricarea alimentelor (20%). Comisia Europeană estimează că, dacă risipa de alimente ar fi redusă în conformitate cu propunerea legislativă, o gospodărie de patru persoane ar economisi aproximativ 400 de euro pe an.