„Regele Mihai: Drumul către casă”

Un articol de: Daniela Șontică - 25 Mai 2022

Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat în data de 30 mai, de la ora 19:00, în holul central al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), potrivit unui comunicat al instituţiei muzeale, în care se precizează, totodată, că proiecţia va fi urmată de o discuţie cu producătorii filmului.

Evenimentul face parte din Turneul Naţional de Educaţie Istorică 2022, o continuare a celui din 2019 de promovare a filmului documentar „Maria, Inima României” şi include noua versiune a documentarului „Regele Mihai: Drumul către casă”. Acesta din urmă cuprinde „noi materiale despre perioada complicată a tinereţii regelui Mihai, aşa cum a fost descrisă în jurnalul personal al reginei Maria”, prezintă „detalii din perioada de izolare personală şi socială a regelui din timpul exilului din Elveţia, dar şi motivele pentru care regele Mihai a ezitat să se întoarcă în România. Totul din perspectiva celor care i-au fost aproape în acea perioadă. Această versiune îmbogăţită a filmului pune accent şi pe interacţiunile regelui cu CIA după exilul din 1948”, potrivit aceluiaşi comunicat.

John M. Florescu, fondatorul Chainsaw Film Productions, producătorul filmului documentar, s-a declarat „bucuros” să ofere publicului din România cele trei filme realizate de el: „Războiul Regelui” (2016), „Maria, Inima României” (2018) şi „Regele Mihai: Drumul către casă” (2021). Din echipa de producţie a filmului fac parte Viorel Chesaru - producător senior, Dan Drăghicescu - producător asociat, Mircea Lăcătuş - editor şi producător arhive şi Laura Beldiman - cercetător şi asistent editorial, mai informează MNIR. Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.