Reguli de etichetare alimentară în UE

Data: 14 Decembrie 2014

Consumatorii vor putea să evite alergiile alimentare datorită noilor etichete ce vor fi obligatorii pentru toate produsele din Uniunea Europeană. Potrivit Comisiei Europene, această reglementare ce va fi introdusă treptat, începând din această lună şi până în 2017, ar urma să-i ajute pe consumatorii din UE să mănânce mai sănătos, iar pe persoanele care suferă de intoleranţă alimentară să fie mai bine protejate. Pentru început, scrie Agerpres, pe toate alimentele va fi indicată prezenţa a 14 presupuşi alergeni obişnuiţi (arahide, lapte, nuci etc.), inclusiv pentru produsele neambalate, ceea ce obligă brutăriile sau restaurantele să ia măsurile care se impun. Pentru biscuiţi sau dulciuri care conţin ulei sau grăsimi „vegetale“, fabricanţii vor trebui să precizeze dacă este vorba de ulei de palmier, de floarea-soarelui sau de alt tip. Aceste noi reguli se vor aplica şi vânzărilor online, iar UE anunţă o înăsprire a controalelor şi sancţiunilor. (Oana Nistor)