Relaţie de cauzalitate între regimul alimentar în timpul sarcinii şi apariţia diabetului la copil
Cercetătorii de la Cambridge au constatat, în urma unui studiu, că există un mecanism prin care se poate determina de ce un regim alimentar neechilibrat în timpul sarcinii ar putea creşte riscul pentru copil să facă diabet mai târziu în viaţă. Oamenii de ştiinţă suspectau deja faptul că o dietă deficitară în timpul sarcinii poate duce la probleme de sănătate pentru copil, precum diabetul, însă ceea ce au descoperit cercetătorii de la Universitatea Cambridge este o posibilă explicaţie pentru această legătură. Aceştia cred că un regim alimentar neechilibrat al mamei poate compromite funcţionarea pe termen lung a unei gene a copilului. Se consideră că această genă, numită Hnf4a, joacă un rol în dezvoltarea pancreasului şi a producţiei de insulină. Oamenii de ştiinţă britanici susţin, însă, că este nevoie de continuarea cercetărilor pentru a determina dacă alte diete neechilibrate, precum cele bogate în grăsimi, ar putea avea consecinţe similare.