Resfinţire de cabinet medical în Arad

Data: 10 Septembrie 2013

Luni, 9 septembrie, Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Aradului a redeschis oficial cabinetul medical „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian“ din Arad. Evenimentul a avut loc la iniţiativa Asociaţiei Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca“.

Evenimentul a avut loc în prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a oficiat, înconjurat de un sobor de preoţi, slujba de resfinţire a cabinetului medical. Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a spus: „Este un prilej deosebit de afirmare a lucrării samaritene a Bisericii pentru cei care sunt mai lipsiţi şi care sunt prea încercaţi cu boala. Lucrarea aceasta este una de parteneriat cu medicina. Aici oamenii vin ca la biserică, iar medicii se vor pune la dispoziţia lor, asemenea preoţilor. Un cabinet poate nivela nişte situaţii pe care societatea încă nu le poate stăpâni. Noi vrem să venim în ajutorul societăţii, nu să facem concurenţă unii cu alţii. Este un sprijin reciproc: aşa cum Biserica este subvenţionată de Stat, şi Biserica încearcă să ajute Statul acolo unde Statul nu poate pătrunde. Grija pentru semeni trebuie să fie la înălţime în sensul acesta. Aradul a avut această conştiinţă totdeauna. Este un document pe care îl prezentăm în societate: ce putem face pentru om astăzi, pentru o Europă unită şi o lume doritoare de pace, de linişte, de sănătate, de propăşire, de fericire“.

Au urmat discursuri din partea preşedintelui Universităţii de Vest „Vasile Goldiş„ din Arad - prof. univ. dr. Aurel Ardelean, cunoscut promotor şi susţinător al valorilor creştin-ortodoxe, a prof. dr. Coralia Cotoraci, rectorul aceleiaşi universităţi şi membru fondator şi iniţiator al Asociaţiei Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca“ din Arad, şi a dr. Simona Dumitra - preşedinta asociaţiei.

„Începând cu data de 1 octombrie a.c., asociaţia va efectua consultaţii gratuite pentru pacienţii defavorizaţi social, copiii din familii cu venit mic, familii dezorganizate, familii cu mulţi copii, monoparentale, şomeri, pensionari, persoane neasigurate, persoane cu dizabilităţi, indiferent de credinţa religioasă. Beneficiarii sunt toţi acei fraţi prea mici ai Mântuitorului, bolnavi şi necăjiţi pe care dorim să-i cercetăm după cuvântul Mântuitorului. Nădăjduim ca, în viitor, pacienţii să beneficieze pe lângă consultaţiile gratuite şi de medicamente obţinute prin donaţii“, a precizat dr. Simona Dumitra, preşedinta asociaţiei.

Specialităţile care sunt aprobate pentru a face consultaţii sunt: hematologie - prof. dr. Coralia Cotoraci, pediatrie  - dr. Simona Dumitra, psihiatrie - dr. Ligia Piroş şi dr. Mariana Mariş, medicină internă - prof. dr. Liana Moş, medicină de familie - dr. Cirin Horea, dr. Călin Popa, dr. Mircea Onel şi dermatovenerologie - dr. Victor Neamţiu.

Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Creştin-Ortodocşi „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca“ din Arad este o asociaţie filantropică medicală creştin-ortodoxă care a luat fiinţă anul trecut şi al cărei obiectiv principal este cel de a asigura asistenţă medicală de calitate populaţiei paupere. 

Activitatea desfăşurată aici este o activitate de voluntariat şi de dăruire asemenea celei a Sfinţilor Doctori Cosma şi Damian, care purtau de grijă de bolnavi fără a percepe nimic în schimb, doar credinţa şi mărturisirea lui Hristos.

Cabinetul medical „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian“ a fost înfiinţat în anul 2003 pentru a asigura consultaţii, tratament şi medicamente gratuite. Sfinţirea cabinetului a fost făcută pe 19 martie 2003 de către Înaltpreasfinţitul Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, şi Înaltpreasfinţitul Ciprian, în prezent Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, la vremea aceea Episcop-vicar patriarhal. Activitatea acestui cabinet medical s-a bucurat până în 2007 de susţinerea medicilor şi asistentelor de la Şcoala Postliceală Christiana din Arad.