Resfințirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Jibou, Episcopia Sălajului

Un articol de: Arhid. Ionică Torcoș - 03 Octombrie 2023

Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat duminică, 1 octombrie, în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Jibou, județul Sălaj, unde a binecuvântat lucrările efectuate la lăcașul de cult. Ierarhul a săvârşit și slujba de întemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului, iar mai apoi a săvârșit Sfânta Liturghie.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfin­țitul Părinte Episcop Petroniu a acordat preotului paroh Dorin Moldovan „Crucea Sălăjană”, cea mai înaltă distincție bisericească a Episcopiei Sălajului, în semn de apreciere pentru activitatea desfășurată în mijlocul credincioșilor parohiei pe care o păstorește, iar preotului coslujitor Daniel Baboș i-a acordat o diplomă de apreciere. Ierarhul a acordat diplome de apreciere celor care s-au implicat în lucrările efectuate la această biserică.

De asemenea, Preasfinția Sa a săvârşit, cu acest prilej, o slujbă de binecuvântare a Centrului catehetic al parohiei, edificat în vecinătatea lăcașului de cult. În această zi, 1 octombrie, ierarhul a sărbătorit 23 de ani de la hirotonia întru arhiereu.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Jibou a fost ridicată între anii 1930 și 1936, la construcția acesteia participând membrii tuturor cultelor din oraș. Lăcaşul de cult a fost resfințit în anul 1965 de Preasfințitul Părinte Valerian, iar mai apoi, în anul 2004, după repictarea bisericii, de Preasfințitul Părinte Petroniu, Arhi­ereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, la acea dată. Între anii 2015 și 2023 au fost realizate următoarele lucrări, la interior şi la exterior, iar lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.