Resfințirea bisericii din Bârlogeni
Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din filia Bârlogeni, Parohia Stângăceaua, județul Mehedinți, a fost sfințită sâmbătă, 11 mai, de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. După înveșmântarea în har a locașului de închinăciune, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori.
Credincioşii parohiei mehedinţene Stângăceaua au primit sâmbătă, 11 mai, vizita chiriarhului locului, Preasfințitul Părinte Nicodim. Ierarhul a împărtăşit arhiereşti binecuvântări celor prezenţi la slujba târnosirii sfântului locaş din satul Bârlogeni, filie a Parohiei Stângăceaua, închinat marelui praznic al Naşterii Maicii Domnului. În cuvântul de învăţătură, Preasfinția Sa a vorbit despre importanţa locaşului de închinare, ca „loc viu de întrepătrundere duhovnicească a rugăciunii şi trăirii în Mântuitorul Hristos. Biserica reprezintă în acelaşi timp o pregustare a frumuseţii Raiului, pe care o împărtăşim nemijlocit în Împărăţia lui Dumnezeu”. După slujba de sfințire, părintele protoiereu Gheorghe Popescu a citit actul de resfințire, apoi a fost săvârșită Sfânta Liturghie în faţa sfântului locaș pentru a putea participa la slujbă toți credincioșii prezenți. După Sfânta Liturghie, credincioșii au avut posibilitatea de a se închina la Sfântul Jertfelnic trecând prin Sfântul Altar și au primit târnoseală. Pentru purtarea de grijă și implicarea la restaurarea acestui locaș, părintele Ionuț Adrian Marinescu a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.
Biserica a fost restaurată integral în anii 2015-2018 prin purtarea de grijă a părintelui paroh Ionuţ-Adrian Marinescu, cu sprijinul financiar al enoriaşilor şi al Primăriei Stângăceaua.
Biserica a fost ridicată din temelie pe locul vechii biserici, în anii 1905-1907. Slujba de sfinţire a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Atanase, Episcopul Râmnicului Noului Severin, în anul 1907, aşa cum apare scris în pisania bisericii. De-a lungul timpului au mai fost făcute reparaţii la acest sfânt locaş. În 1939 a fost renovată prin implicarea părintelui Ştefan Cozma, parohul de atunci. De asemenea, a avut nevoi de reparaţii în urma cutremurului din 1977.
În ultimii trei ani s-au efectuat o serie de lucrări la interiorul, exteriorul și acoperișul sfântului locaș, după cum aflăm din actul de resfințire, fiind restaurată și pictura.