Resfințirea bisericii din Bichigiu

Un articol de: Darius Echim - 12 Iunie 2020

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a resfinţit marţi, 9 iunie, biserica din Bichigiu, județul Bistrița-Năsăud, satul natal al Sfântului Atanasie Todoran, şi a săvârşit Sfânta Liturghie.

Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” a fost resfinţită, după ce a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare în ultimii ani. În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, afirmând că „Duhul Sfânt, pogorându-se peste lume, revarsă nenumărate daruri”.
Cu acest prilej, ierarhul l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Gavrilă Zinveliu. Primarul comunei Telciu, Sever Mureșan, a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, prim-epitropul parohiei, Vasile Cihărean, a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, şeful Ocolului Silvic Telciu, Luca Pupeză, a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar membrii Comitetului și Consiliului parohial au primit diplome de aleasă cinstire.

Locașul de cult din Bichigiu a fost construit între anii 1948 şi 1950, iar în fața bisericii este ridicat un monument închinat Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu.