Resfințirea bisericii din Câțcău, judeţul Cluj

Un articol de: Darius Echim - 22 August 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat duminică, 21 august, în mijlocul comunității din Câțcău, jude­țul Cluj, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale și binecuvântării noii capele mortuare din localitate.

Credincioşii din localitatea clujeană Câţcău au participat, în Duminica a 10-a după Rusalii (a Vindecării lunaticului), la slujba de resfințire a Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Andrei. Biserica a fost restaurată și înfrumusețată în ultimii șapte ani.

La Altarul de vară din curtea bisericii, IPS Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre „salvarea tinerilor din prăbușirea sufletească și trupească”. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi al Parohiei „Sfântul Nectarie” din Dej. La chinonic, corul parohiei a interpretat câteva pricesne.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă desfășurată în cei 45 de ani de slujire sacerdotală, dintre care 39 de ani în Parohia Câțcău, ierarhul i-a acordat preotului paroh Ioan Mărginean cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru clerici, iar lui Adrian Tomșa i-a oferit „Crucea Transilvană” pentru mireni. Au mai primit distincţii primarul comunei Câțcău, ing. Călin Mureșan, Sorin Lăpușan, prim-epitropul Vasile Doboș, cântărețul bisericesc Vasile Indrecan și paraclisierul Lucian Hășmășan, membrii Consiliului și Comitetului parohial, preoteasa Angela Mărginean şi alţi binefăcători.

IPS Părinte Mitropolit Andrei a sfințit, apoi, capela mortuară din localitate, construită cu sprijinul Consiliului Local al comunei Câț­cău.

Biserica din Câțcău a fost construită între anii 1913 şi 1921, iar de-a lungul timpului a fost renovată de mai multe ori. Începând cu 2015, pr. paroh Ioan Mărginean împreună cu credincioşii parohiei şi cu susţinerea financiară a autorităţilor locale şi centrale au început lucrări ample de renovare şi înfrumu­se­țare.