Resfințirea bisericii din Filia Racoți, Gorj

Un articol de: Pr. Teodor Marcu - 24 Septembrie 2024

În Duminica a 18-a după Rusalii, 22 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a resfințit Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Celei, Filia Racoți, județul Gorj. De asemenea, la Altarul lăcașului târnosit, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. 

În cadrul slujbei, Ștefănel Octavian Tudorică a fost hirotonit diacon onorific pe seama Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae”-Ungureni din Protoieria Craiova Sud. Pentru activitatea pastoral-administrativă, părintele paroh Aurelian Ghiță a primit rangul onorific de iconom stavrofor. De asemenea, au primit gramate de mulțumire mai multe persoane. 

În prima parte a cuvântului, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre bucuria sfințirii bisericii și despre rolul acesteia în viața comu­nității parohiale.

În a doua parte a predicii, Înalt­prea­sfinția Sa a tâlcuit celor pre­zenți pasajul evanghelic al pescuirii minunate.

În ultima parte, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța credin­ței și a faptelor bune în viața fiecăruia dintre noi. De asemenea, i-a felicitat pe toți cei care s-au ostenit pentru înfrumusețarea bisericii: „Dumnezeu este Acela care ne luminează mintea, care ne dă înțelepciune ca să facem faptele bune și de folos sufletelor noastre. Nici o faptă nu o putem face fără puterea lui Dumnezeu. Ascultând cuvântul lui Dumnezeu, trebuie să așezăm aceste vorbe în locul cel mai tainic al sufletului nostru. Dacă auzim cuvântul lui Dumnezeu și nu facem fapte bune, ne arătăm că suntem ca un instrument muzical neacordat. Cel care aude și va face, acela mare se va chema în Împărăția lui Dumnezeu. Noi am primit Evanghelia, dar trebuie să o împlinim prin faptele bune. Credința este legată de cuvântul lui Dumnezeu și de faptele bune. Această credință să o creștem permanent în viața noastră și să o predăm și copiilor noștri”.