Resfințirea bisericii din localitatea Pruni, județul Cluj

Un articol de: Darius Echim - 14 Iulie 2021

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din localitatea Pruni, județul Cluj, unde a săvârşit slujba de resfințire a Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care în ultima perioadă a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfru­musețare. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie din Duminica a 3-a după Rusalii.

La final, preotul paroh Călin Lazăr a fost hirotesit iconom. Marian Radu a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”, iar Elisabeta Suărășan a primit Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”. De asemenea, au fost oferite diplome de aleasă cinstire celor care și-au oferit sprijinul în reabilitarea bisericii din sat.

Lăcaşul de cult din Pruni, ridicat în urmă cu aproape o sută de ani, a fost restaurat în ultimii ani de sătenii care şi-au înfiinţat o organizaţie, „Pruni, satul meu şi al tău”. Prin intermediul acesteia, localnicii au reuşit să strângă fondurile necesare pentru revigorarea satului, renovarea caselor bătrâneşti, a drumului de la şoseaua principală, precum şi pentru restaurarea bisericii. Satul clujean Pruni este filie a Parohiei Bobâlna din Protopopiatul Dej, cunoscută pentru evenimentul istoric „Răscoala țărănească de la Bobâlna”, din anul 1437.