Resfințirea bisericii din Parohia Asînip

Un articol de: Oana Rusu - 21 August 2023

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârșit duminică, 20 august, slujba de resfințire a Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Asînip, Protopopiatul Aiud, apoi a oficiat Sfânta Liturghie. 

Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a spus: „Datoria pe care stăpânul din Evanghelie a iertat-o slujitorului său era de 1.250.000 de ori mai mare decât datoria pe care trebuia să i-o dea lui acel om care slujea împreună cu el. În această imensă dispro­porție ni se descoperă cu cât sunt mai mari păcatele noastre împotriva lui Dumnezeu decât sunt păcatele semenilor noștri împotriva noastră. Stăpânul ceresc a plătit prețul iertării noastre pe colina Golgotei. Acolo a plătit El 10.000 de talanți, adică foarte mult, ca să ne răscumpere și să ne ierte. Acolo ne-a iubit El total, până la capăt. De aceea, și noi, creștinii, suntem obligați să iertăm, pentru că Dumnezeu ne-a iertat pe noi, păcătoșii”.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. paroh Cosmin Cobîrzan a fost hirotesit întru sachelar, iar ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la înfrumusețarea și renovarea lăcașului de cult au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu diplome de aleasă cinstire. 

Ierarhul a săvârşit, apoi, slujba Parastasului pentru protosinghelul Tit Moldovan, ctitorul bisericii ortodoxe din Asînip. În memoria acestuia, a fost ridicat un bust în vecinătatea lăcașului de închinare.