Resfinţirea capelei militare din cartierul clujean Someșeni

Un articol de: Darius Echim - 31 Martie 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramure­șului și Sălajului, s-a aflat miercuri, 30 martie, în mijlocul personalului militar și civil din cadrul Unității Militare 01607 a Batalionului 55 Comuni­cații și Informatică „Napoca” din Cluj-Napoca, cartierul Someșeni, unde a resfin­țit Capela „Sfântul Mare Mucenic Gheor­ghe”. După slujbă ierarhul a săvârşit Liturghia Darurilor înainte sfințite şi a rostit un cuvânt de învățătură despre virtuțile și viața pilduitoare a Sfântului Sfințit Mucenic Corneliu Sutașul.

Preotul militar Marius Cosmin Copaciu a primit din partea ierarhului Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. Comandantul Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, locotenent-colonel Manuel Florin Onofrei, a primit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a mitropoliei, iar colonelul Florin Csegzi și plutonierul adjutant Gheorghe Milandru au fost dis­tinși cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. Alți ostenitori și binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

Pr. militar Marius Cosmin Copaciu a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei, conducerii garnizoanei și tuturor celor implicați în renovarea capelei.

În curtea unității militare din Someșeni a urmat o ceremonie militară și religioasă prin care au fost sărbătoriţi 90 de ani de istorie și tradiție militară. Momentul a început cu o rugăciune de binecuvântare, iar ierarhul a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc.

În cadrul ceremoniei, care s-a desfășurat în prezența locțiito­rului comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Nicolae Tonu, a avut loc și decorarea Batalionului 55 Comu­nicații și Informatică „Napoca” cu Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, iar unor militari le-au fost acordate distincții militare. Manifestările s-au încheiat cu slujba de sfințire a Monumentului închinat eroilor unității căzuți la datorie în perioada 1941-1943 și cu defilarea gărzii de onoare.