Resfințirea unui lăcaș din Eparhia Severinului și Strehaiei

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 19 Feb 2024

Credincioșii Parohiei Obârșia Cloșani din Protopopiatul Baia de Aramă, județul Mehedinți, au avut marea bucurie de a primi în mijlocul lor doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, ocrotitorul bisericii parohiale. Ierarhii au săvârșit sâmbătă, 17 februarie, slujba de sfințire a lăcașului care a trecut prin ample lucrări de restaurare.

La primele ore ale dimineții, credincioșii s-au adunat în număr mare pentru a participa la un eveniment istoric din viața parohiei lor. În ultimii patru ani, la biserica parohială s-au desfășurat numeroase lucrări: a fost restaurat întregul lăcaș; a fost montată învelitoarea de cupru pentru acoperiș; s-a reabilitat exteriorul bisericii; a fost restaurată întreaga pictură; s-au făcut reparații interioare; a fost înlocuit mobilierul bisericesc; a fost amenajată incinta și s-a înfrumusețat lăcașul cu toate odoarele trebuincioase. Toate aceste lucrări au fost realizate prin osteneala tuturor membrilor comunității parohiale, a unor donatori generoși și a autorităților locale.

După slujba de sfințire a bisericii, cei doi episcopi au săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a vorbit despre bucuria momentului în care biserica unei parohii primește veșmântul harului prin slujba de sfințire. Ierarhul a afirmat că acest eveniment rămâne o amintire permanentă în sufletele tuturor participanților, atât datorită prezenței chiriarhului, cât și pentru că prin acest act se încununează toată lucrarea celor care au trudit și s-au ostenit la împodobirea casei lui Dumnezeu cu cele mai alese daruri. Totodată, Preasfinția Sa a ilustrat viața și virtuțile numeroase ale Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, ocrotitorul bisericii parohiale, sărbătorit anual la data de 17 februarie.

La finalul momentului liturgic, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim l-a felicitat pe părintele paroh Victor Muscalu pentru întreaga sa activitate și lucrare, oferindu-i în semn de recunoștință rangul de iconom stavrofor. De asemenea, ierarhul a oferit o gramată de vrednicie primarului comunei Obârșia Cloșani, Iacob Murdeală, pentru contribuția adusă la înfrumusețarea bisericii. La rândul său, părintele paroh și-a exprimat recunoștința față de chiriarh și de toți ostenitorii și binefăcătorii care și-au adus aportul la finalizarea lucrărilor și la sfințirea lăcașului de cult, se arată pe site-ul episcopiaseverinului.ro.