Reţeta de post: Iahnie de fasole

Un articol de: Corneliu Ciocan - 21 Decembrie 2011

Ingrediente:

 

- o jumătate de kilogram de fasole boabe,

 

 

- două cepe potrivite,

 

 

- două roşii,

 

 

- o legătură de pătrunjel,

 

 

- foi de dafin,

 

 

- piper boabe,

 

 

- cimbru,

 

 

- un căţel de usturoi,

 

 

- sare,

 

 

- piper măcinat.

 

 

Fasolea se pune la muiat în apă rece vreo 12 ore, schimbându-se măcar o dată apa. Apoi se pune la fiert într-o oală. Se schimbă apa o dată, apoi se adaugă cimbru, piper boabe şi aproape de sfârşit sare. Ceapa se toacă şi se înăbuşă cu apă. Roşiile se cojesc, li se scot seminţele, apoi se taie cubuleţe şi se adaugă peste ceapă. Este recomandat ca înainte de a se pune roşiile peste ceapă acestea să se prăjească puţin pe un grătar, după care se scot pieliţele şi se pasează prin sită peste ceapă. Când fasolea a fiert bine, se scurge de zeamă, se pune într-un vas de Jena, împreună cu ceapa şi roşiile la care se adaugă foi de dafin, sare şi piper măcinat. Se mai toarnă puţină zeamă dacă mai este nevoie şi se dă vasul la cuptor pentru 25 de minute. La sfârşit se adaugă pătrunjel sau leuştean verde tocat. Se poate servi cu mămăliguţă caldă şi cu murături.