Reţeta de post: Imam baialdî

Un articol de: Corneliu Ciocan - 16 Noiembrie 2011

O mâncare de origine turcească de post, care este, după cum susţinea Radu Anton Roman, maestrul bucătăriei tradiţionale româneşti, "una din bucatele de mare preţ la vreme de post din mănăstirile noastre".

Sunt necesare 4 vinete coapte şi lungi. Ca umplutură se folosesc 2 cepe, un pătrunjel, 2 ardei graşi, 3 căpăţâni de usturoi, 2 morcovi, o ţelină, 3 linguri de varză tocată. Sosul se prepară dintr-un kilogram de roşii, 200 ml de ulei de măsline, piper, sare şi un ardei iute.

Vinetele se spală, se scot din coadă şi se crestează de patru ori, dar nu adânc, să se păstreze vânăta legată de miez. Se opăresc, se presară cu sare şi se pun între funduri de lemn la presat pentru a-şi lăsa zeama amăruie. Se toacă umplutura şi se căleşte în 100 ml de ulei de măsline. Vinetele bine scurse se pun în tavă şi se îndeasă în crestături cu prăjeala de legume, cu usturoi crud, sare şi piper. Roşiile se curăţă de pieliţă şi se dau prin sită. Peste vinetele din tavă se toarnă untdelemnul rămas, bulionul de roşii şi ardeiul tocat mărunt. Se acoperă tava şi se dă la cuptor să se coacă înăbuşit jumătate de oră. Apoi se lasă să scadă pe marginea plitei.