Reţetă de post: Pelincile lui Hristos

Data: 22 Noiembrie 2011

Ingrediente: două căni de făină, două căni de grâu, arpacaş (sau, în unele zone, se folosesc seminţe de cânepă pisate), două căni de zahăr, două linguriţe de scorţişoară, coaja rasă de la o lămâie, un sfert de cană de miez de nucă măcinat.

Zahărul se dizolvă în trei căni de apă şi se pune la fiert, pregătindu-se un sirop aromat cu scorţişoară şi coajă de la o lămâie. Grâul se curăţă de pleavă şi neghină, se spală în nouă ape, apoi se pune la fiert cu puţină sare şi o lingură de zahăr. Peste făină se pune o cană de apă călduţă şi puţină sare şi se frământă un aluat mai tare. Aluatul se întinde în foi foarte subţiri care se coc pe amândouă părţile pe tabla de copt vinetele sau pe plită. Pe un platou sau într-o tavă mare se aşază foile coapte una câte una, după ce au fost stropite din belşug cu sirop. Între ele se aşterne câte un strat de grâu fiert sau seminţe de cânepă pisate şi frecate cu zahăr. Ultima foaie se stropeşte cu sirop şi se presară nucă măcinată. (Corneliu Ciocan)