Sarmale cu fasole albă

Un articol de: Corneliu Ciocan - 18 Noiembrie 2011

Ingrediente: 300 de grame de fasole albă, o varză mică murată, un ardei, o ceapă, 2 morcovi, 100 de grame de orez, o cană de suc de roşii, o lingură de pastă de roşii, o rămurică de cimbru, o legătură de mărar, piper, sare şi o foaie de dafin.

Mod de preparare: Fasolea se curăţă de pleavă şi se pune la înmuiat într-un vas cu apă rece de seara până dimineaţa. A doua zi se schimbă apa şi se pune la fiert până încep boabele să se înmoaie. Frunzele de varză pentru sarmale se ţin în apă rece să se desăreze. Ardeiul se taie cubuleţe, ceapa se toacă mărunt, iar morcovii se dau prin răzătoare. Se pune într-o tigaie o lingură de ulei şi se călesc toate legumele, se adaugă apoi orezul şi 50 ml de apă şi se înăbuşă puţin. Se amestecă orezul cu fasolea, cu pasta de tomate, cimbrul tocat mărunt sau măcinat, mărarul tocat, precum şi cu sare şi piper, după gust. Se fac sarmale înfăşurate în foaie de varză. Cotorul verzei şi foile rămase se toacă şi se pun pe fundul unei oale, se aşază apoi sarmalele, se toarnă deasupra sucul de roşii şi apă cât să le cuprindă. Se adaugă foile de dafin. Se acoperă vasul, se pune la cuptor, la foc mic, o oră şi jumătate.