Reţeta de post: Tocană de peşte

Un articol de: Corneliu Ciocan - 03 Decembrie 2011

Ingrediente:

- un kilogram de peşte (biban, roşioară, crap ş.a.),

- trei cepe,

- 100 mililitri de ulei,

- trei linguri de făină,

- 50 de grame de pastă de tomate,

- 100 de mililitri de vin,

- piper,

- usturoi,

- cimbru,

- zeamă de lămâie.

Peştele se curăţă de solzi, se eviscerează, i se taie coada şi aripioarele, se porţionează (se taie în două sau trei bucăţi), se freacă apoi cu sare şi zeamă de lămâie şi se lasă deoparte o oră. Se trec apoi bucăţile de peşte prin făină şi se prăjesc în ulei. În acelaşi ulei se va căli uşor ceapa, tăiată solzişori. Se stinge cu pastă de tomate subţiată cu puţină apă. Se adaugă bucăţile de peşte, se sărează după gust, se adaugă piper, cimbru, apă şi vin. Se fierbe trei sferturi de oră la foc mic. Usturoiul se toacă mărunt şi se căleşte separate în puţin ulei. Peste usturoi se adaugă un strop de vin şi se pune în tocană. Se mai lasă la fiert un sfert de oră.