Reţeta zilei
Sos grecesc de usturoi
Ingrediente: 200 g cartofi fierţi, 3 linguri ulei de măsline, un gălbenuş, 2 linguri smântână, 5 căţei mari de usturoi tăiaţi mărunt, zeama de la o jumătate de lămâie, sare, piper. Preparare: Cartofii se fierb în coajă, apoi se curăţă şi se pun într-un vas, împreună cu uleiul de măsline, smântâna şi gălbenuşul. Se bat foarte bine cu mixerul. Usturoiul se mărunţeşte fin şi se adaugă la piure, împreună cu zeama de lămâie, sarea şi piperul. Salată grecească Ingrediente: 3 roşii medii, 180 g brânză feta, 1 castravete, 1 ceapă, 2 ardei graşi verzi, 200 g măsline negre, 3 linguri ulei de măsline, zeama de la o lămâie, piper, sare, oregano. Preparare: Roşiile, castravetele, ardeii şi ceapa se taie felii. Se pun într-un bol, se presară cu condimente, se adaugă măslinele şi se amestecă bine. Se adaugă cubuleţe de brânză feta, uleiul de măsline şi zeama de lămâie. Se amestecă cu atenţie, pentru a nu strivi ingredientele. Salata grecească se serveşte la rece. Ţelină cu măsline Ingrediente: 1 kg ţelină, 2 cepe, 1 lingură bulion, 150 g ulei de măsline, 150 g măsline, pătrunjel verde, zeama de la o lămâie, sare, piper. Preparare: Se curăţă ţelina şi se taie felii, care se prăjesc în ulei. Se pun feliile într-un sos preparat din cepele tăiate mărunt şi înăbuşite, bulionul diluat cu puţină apă, feliile de lămâie curăţate de coajă şi măslinele opărite. Se fierbe un sfert de oră la foc mic. Se presară sare, piper şi pătrunjel tocat. Despre măsline În Antichitate, frunza de măslin era simbolul abundenţei, al gloriei şi al păcii, iar învingătorii în lupte sau întreceri primeau o coroană din frunze de măslin. Frunza de măslin mai era privită ca simbol al purificării, fiind oferită regilor. Uleiul de măsline era considerat sacru în Grecia antică şi era folosit la ceremoniile de încoronare ale regilor. Mai este numit şi „flacăra eternă“, ce ardea în temple în timpul Jocurilor Olimpice. Măslinele se pot consuma proaspete, în salate, sau în mâncăruri scăzute. Din măsline se prepară uleiul de măsline, întrebuinţat atât la gătit, dar şi în industria cosmetică. Se cunosc mai multe grade ale uleiului de măsline: uleiul extravirgin este uleiul produs la prima presă, uleiul rafinat este tratat chimic şi are o calitate mai scăzută decât uleiul extravirgin şi uleiul din resturi de măsline, preparat cu solvenţi chimici la temperature înalte. (Iuliana NIŢĂ)