Reţeta zilei

Un articol de: Iuliana Niţă - 05 Mai 2009

Cod file cu sos alb

Ingrediente: 4 file cod, zeama de la o lămâie, 4 cartofi. Sosul: se amestecă într-un bol zeama de la două lămâi, sare, piper, 1 linguriţă pătrunjel tocat, 2 linguriţe usturoi pisat. Preparare: Peştele se decongelează. Se unge cu unt un vas dreptunghiular de yena şi se toarnă puţină zeamă de lămâie. Cartofii se curăţă de coajă şi se taie rondele, care se aşază în tava de yena. Cele patru bucăţi file de peşte se condimentează cu sare şi piper şi se aşază în tavă pe stratul de cartofi. Tava se introduce la cuptor la 180oC, nu mai mult de 20 de minute. Peştele se serveşte cu sosul alb. Somon cu paste Ingrediente: 200g file de somon afumat, 300 gr paste penne, sare, piper, 1 legătură de pătrunjel, 3 linguri de smântână, 3 linguri de brânză rasă, 2 linguriţe de usturoi pisat, 2 linguri ulei de măsline. Preparare: Pastele se fierb în apă clocotită cu sare. Se pun sub un jet de apă rece şi se lasă la scurs. Într-o tigaie încăpătoare se căleşte usturoiul pisat în ulei de măsline, se adaugă pastele, puţină sare şi piper, apoi somonul tăiat fâşii, smântâna, brânza rasă şi pătrunjelul tocan fin. Tipuri de sos alb Sos alb: 1 lingură unt, 1 linguriţă de făină, sare, piper, nucşoară, 1 ceaşcă de lapte. Untul se topeşte într-o crăticioară, se adaugă făină şi, când făina s-a rumenit puţin, se stinge cu lapte. Se fierbe la foc mic. Se adaugă sare, piper şi nucşoară. Sos alb cu brânză: la sosul alb de mai sus se adaugă 2 linguri de brânză rasă. Sos alb cu muştar: la sosul alb de mai sus se adaugă 1 linguriţă de muştar. Sos alb de ciuperci cu ţelină: la sosul alb de mai sus se adaugă ciuperci tăiate fin şi ţelină rasă. Sos alb cu mărar: la sosul alb de mai sus se adaugă 1 legătură de mărar tocată fin.