Reţeta zilei: Prăjitură cu ananas şi căpşuni

Data: 09 Iunie 2009

Ingrediente: 1 cutie de ananas rondele, 4 ouă, 100 g zahăr, 300 g făină, 1 fiolă esenţă vanilie, 1 plic praf de copt, 10 căpşuni;

Preparare: Cele 4 albuşuri se bat spumă cu zahărul. Se adaugă gălbenuşurile, esenţa de vanilie şi făina amestecată cu praful de copt. Într-o formă rotundă, unsă cu unt şi tapetată cu puţină făină, se aşază rondelele de ananas (scurse de sirop). Se toarnă apoi aluatul şi se introduce la cuptor pentru 40-45 de minute la foc potrivit. Când este gata se scoate de la cuptor, se lasă să se răcească şi se răstoarnă astfel încât rondelele de ananas să se vadă. Se ornează cu felii de căpşuni. Despre ananas. Ştiaţi că... - Un fruct de ananas creşte în doi ani. Fiecare plantă de ananas produce un fruct de ananas în fiecare an; - Primele fructe de ananas au fost cultivate în Brazilia şi Paraguay. Actualmente, Thailanda este ţara care produce cele mai multe fructe de ananas din întreaga lume; - Numele de ananas vine de la cuvântul „anana“ care înseamnă „fruct extraordinar“; - În multe ţări, ananasul este oferit ca semn al prieteniei; - Cel care a adus ananasul în Europa a fost Cristofor Columb; - Ananasul este consumat proaspăt, congelat, la prepararea siropurilor, a compoturilor, sucurilor, dar şi uscat. (Iuliana NIŢĂ)