Reţeta zilei: Prăjitură cu morcov

Un articol de: Iuliana Niţă - 28 Aprilie 2009

Ingrediente pentru prăjitură: 2 căni de zahăr, 225 g făină, 18 linguri ulei, 4 ouă, 2 căni nuci măcinate, 2 căni morcov ras fin, 1 pliculeţ praf de copt, 1 sticluţă esenţă de vanilie, 1 linguriţă scorţisoară.

Ingrediente pentru cremă: 1/2 cană de unt, moale, 200-230 g crema de brânză de vaci, 4 căni de zahar vanilat, 1 linguriţă esenţă de vanilie. Preparare: Se unge o tavă cu ulei şi se tapetează cu făină. Într-un vas se amestecă bine ouăle întregi cu zahărul, uleiul şi esenţa de vanilie. Se adaugă făină amestecată cu praful de copt, scorţişoara şi vanilia. Se adaugă morcovul ras şi nucile măcinate, după care se toarnă compoziţia în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Se introduce tava la cuptor pentru 40-50 de minute, când se scoate prăjitura din cuptor şi se lasă la răcit timp de 10 minute. Crema se pregăteşte astfel: într-un vas de dimensiuni medii se amestecă untul, brânza de vaci, zăhărul vanilat şi o lingurita cu esenţă de vanilie. Se bate bine compoziţia (cu telul sau mixerul), până când devine moale şi cremoasă. La final, se toarnă crema obţinută peste prăjitură. Prăjitura se taie în pătrăţele sau romburi. Despre morcov Morcovii au fost cultivaţi pentru prima dată în Afganistan, folosindu-se doar frunzele şi seminţele, şi nu rădăcina. Morcovii pot fi consumaţi cruzi, la salate, sau fierţi, prăjiţi, gătiţi la supe, garnituri, mâncăruri scăzute. Din morcovi se prepară deserturi delicioase, suc de morcovi, budinci sau prăjituri. Se mai utilizează şi în industria cosmetică îm prepararea cremelor. O specie deosebită de morcovi o reprezintă „baby carrot“, morcovi foarte mici şi dulci. Oraşul Holtville din California se intitulează „Capitala Morcovului“ datorat în parte şi festivalului anual de morcovi. În Olanda, morcovul a fost cultivat din secolul al XVII-lea şi, datorită culorii sale, a devenit emblema luptei pentru independenţă.