Revigorare a comunității din mediul rural prin ajutor reciproc
Satul românesc Slatina-Timiș din județul Caraș-Severin a fost vizitat în trecut de două familii din Belgia, care au rămas încântate de minunatele plaiuri românești. De atunci și până în prezent s-a creat o legătură de prietenie și ajutor reciproc.
Familiile au vizitat comuna Slatina-Timiș, unde au fost impresionați de ospitalitatea românească și de greutățile prin care au trecut cetățenii României în anii 1980-1989. După reîntoarcerea în Geel-Belgia, familia Hellsen a propus organizațiilor de adopție a satelor românești să adopte și comuna Slatina-Timiș. Astfel, în decembrie 1989, orașul Geel a adoptat comuna Slatina-Timiș. În ianuarie 1990, prof. Petru Gherga, cântăreț bisericesc, președintele Consiliului local, promotorul înfrățirii, a primit o scrisoare prin care se propunea începerea de relații de prietenie și înfrățire.
De atunci și până în prezent s-au desfășurat numeroase acțiuni reciproce și ajutoare umanitare. Prima vizită a delegației belgiene a avut scopul de a cunoaște viața culturală, economică, sportivă și socială în toate localitățile comunei. În iunie 1990, din satul Slatina-Timiș s-a format un grup de 40 de copii dansatori care au vizitat orașul Geel, adică formația de dansuri populare a Școlii Generale din Slatina-Timiș, care au oferit belgienilor o parte din tradiția românească. În această perioadă și în continuare s-au legat prietenii, s-au organizat seri comune, unde s-a învățat și s-a cântat în limba română, nefiind uitate dansurile populare românești și dansurile belgiene.
Ceremonia și semnarea actului de înfrățire
În aprilie 1992, o delegație a Primăriei din Geel, în frunte cu doamna Maria Dams, primarul orașului Geel, a vizitat comuna și a fost semnat protocolul de înfrățire între cele două localități.
După semnarea actului de înfrățire au continuat vizitele reciproce, astfel că, în septembrie 1993, grupul folcloric al Căminului Cultural Slatina-Timiș, format din 40 de membri, împreună cu o delegație oficială a Primăriei și Consiliului local, condusă de Vasile Dragomir, primarul comunei Slatina-Timiș, au vizitat orașul Geel. Grupul de slătinari a prezentat pe parcursul mai multor zile câte un program de dansuri populare cu temă de obicei locală și o suită de dansuri populare din Banat.
Sâmbătă, 14 iunie 1997, a fost o zi de mare bucurie pentru locuitorii din Slatina-Timiș, întrucât au primit vizita delegației belgiene, în fruntea căreia s-a aflat Luc Van Den Brande, ministrul-președinte al Flandrei, însoțit de Franz Peter, primarul orașului Geel, ambasadorul Belgiei la București și numeroși oameni de afaceri belgieni. La Primărie, Josef Goebles a prezentat proiectul de alimentare cu apă a localității Slatina-Timiș, istoricul și realizările înfrățirii comunei bănățene cu orașul Geel. Pe platoul primăriei s-a desfășurat, emoționant, o horă în care s-au prins belgieni și slătinari, conduși fiind de formația de dansuri Slătinioara, instructor Todor Rusalin.
Un proiect comun, drept de evidențiat pentru istorie, a fost sărbătorirea a 10 ani de înfrățire între comune, în perioada 29.11.1999 - 8.12.1999, în Geel. Proiectul a fost denumit „O Europă unită și omogenă pe calea contactelor structurate între localități și cetățenii lor”. Proiectul integrat de dezvoltare Slatina-Timiș pe anii 1999-2000 a avut obiectivul, pe de-o parte, de a îmbunătăți educația pentru sănătate, înființarea Asociației de ajutor mutual, renovarea și dotarea dispensarului din Slatina-Timiș și a punctelor sanitare din Sadova Nouă și Ilova, oferirea unei asistențe medicale de sănătate de calitate și creșterea accesibilității locuitorilor la serviciile de sănătate. Pe de altă parte, a avut în vedere dezvoltarea asociațiilor de femei, bărbați și de tineret și cultivarea spiritului de inițiativă și a celui de responsabilitate în cadrul organizațiilor sociale.
Pentru aceasta, în colaborare cu orașul Geel-Belgia, în Slatina-Timiș au fost create organizații sociale: Clubul Femina, Fundația Bărbaților Creștini și Organizația de Tineret. Aceste organizații au statut juridic și au urmărit permanent creșterea responsabilității individuale și de grup, petrecerea în mod util a timpului liber, participarea la viața comunității, remarcându-se activitățile de renovare a dispensarului, a spațiilor acestor organizații și organizarea în comun a Crosului Primăverii și a altor activități cultural-sportive pentru tineri.
A fost înființată și Asociația de Ajutor Mutual Slatina-Timiș. Asociația a devenit persoană juridică de drept privat, apolitică și fără scop lucrativ, care s-a remarcat în activitatea de asigurare a sănătății locuitorilor comunei, după modelul belgian de ajutor mutual al asistenței medicale. ADAMS a devenit un centru model pentru localitățile din România.
În 14.11.2014, la Ambasada Belgiei din București s-a acordat „Titlul Onorific de Cavaler al Anului 2014”, oferit de Casa Regală a Belgiei domnului Ioan Suru, pentru serviciile aduse comunității în care trăiește, ca manager al proiectului ce împletește ajutorul mutual cu sănătatea. În 20 aprilie 2016, la ADAMS se lansează proiectul „Bătrânii din mediul rural au și ei dreptul la servicii de îngrijire medico-sociale”, proiect al Fundației TON în parteneriat cu ADAMS.
Activitățile de o mare încărcătură emoțională și atractivă au avut loc în cadrul Crosului Primăverii, în parteneriat cu organizațiile din Belgia. Suita de activități a cuprins întâlniri zilnice pentru schimb de experiență între organizațiile din Slatina și cele din Belgia.
Menționăm sărbătoarea româno-belgiană din 1 decembrie 2018. Prin munca deosebită a primarului comunei, ing. Gheorghe Roma, comunitatea a organizat aniversarea Marii Uniri și jubileul celor 25 de ani de înfrățire dintre Slatina-Timiș și orașul Geel-Belgia. La acest eveniment au participat 30 de belgieni și numeroși cetățeni ai comunei. În prima parte a zilei, la monumentul eroilor, renovat pentru acest eveniment, au avut loc un Te Deum și depunerea de coroane de flori de către delegația Primăriei Geel, condusă de viceprimarul Nadine. A doua parte a zilei a cuprins un simpozion dedicat celor două evenimente.
La toate aceste realizări și vizite reciproce dintre Slatina și Geel-Belgia se adaugă și câteva căsătorii mixte, din care o căsătorie civilă la Primăria din Slatina, Taina Cununiei la Biserica Ortodoxă, evenimentul continuând la Căminul Cultural.
Biserica ortodoxă din Slatina-Timiș a fost și este mereu prezentă la acțiunile cultural-educative de aici și din Belgia. Preotul, dascălii școlii și cântăreții bisericești au invitat prietenii belgieni să cunoască istoria comunității, a bisericii, precum și arta bisericii. Participarea belgienilor la slujbele religioase, serile comune, contribuie la cunoașterea comună și întărirea solidarității dintre Slatina-Timiș și Geel-Belgia.