Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 23 Aprilie 2020

- Întreaga presă scrie despre faptul că Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen, a fost diagnosticat pozitiv cu coronavirus. Acesta a fost adus la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, din București. În vârstă de 90 de ani, IPS Pimen a fost confirmat pozitiv duminică-seara la testele pentru noul coronavirus. Boala a fost confirmată luni, după ce Arhiepiscopul a ajuns la Spitalul de Urgență din Suceava, având ­simptomele COVID-19.

- Mesagerul de Sibiu anunță că, în a doua zi de Paşti, IPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, s-a întâlnit online cu preoţii, monahii şi monahiile din arhiepiscopie. Întrucât situaţia nu a permis organizarea recepţiei tradiţionale de Paşti de la Reşedinţa mitropolitană, a procesiunii Învierii pe străzile din centrul Sibiului şi a slujirii împreună la slujba Vecerniei numită „A doua Înviere”, preoţii din judeţele Sibiu şi Braşov s-au întâlnit în mediul online cu IPS Mitropolit Laurenţiu pentru a cânta împreună „Hristos a înviat!” și pentru a primi binecuvântarea arhierească. IPS Laurențiu le-a făcut îndemnul arhieresc de a se ruga pentru ca Dumnezeu să oprească molima care a cuprins lumea, să ajute credincioşii vârstnici şi neputincioşi și să se roage pentru cadrele medicale.

- Mediafax și România liberă relatează că preotul unei comunităţi din judeţul Galaţi, ajutat de câţiva voluntari, a pus candele aprinse la toate crucile dintr-un cimitir. Pr. Ionuț Iordache, din Moscu, Galați, a făcut acest gest în locul localnicilor care au rămas acasă din cauza restricţiilor. El a povestit că în noaptea Învierii nu a putut merge acasă ştiind că la mormintele cimitirului din sat nu a fost dusă Lumina Sfântă. Ajutat de doi voluntari, el a pus câte o candelă la fiecare cruce din cimitir. 

- Evenimentul zilei, Antena 1, Realitatea TV, Cancan, News.ro și România TV semnalează un eveniment șocant: Un bărbat cu un pistol în mână a intrat în Altarul bisericii ortodoxe de rit străvechi din comuna Sarichioi, județul Tulcea. Incidentul a avut loc marți-dimineața. Slujba din Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” a fost întreruptă de două persoane. Una dintre ele a intrat peste preoți în Altar, ținând un pistol în mână. Individul a țipat la preot, iar slujba s-a întrerupt. Sătenii spun că agresorul s-a mutat de curând în localitate și era deranjat de slujba transmisă la boxele amplasate în afara bisericii. Celălalt individ a smuls camera video, cu ajutorul căreia se transmitea slujba.