Revoluționari de la 1848, pomeniți în parohia clujeană „Adormirea Maicii Domnului”

Un articol de: Ziarul Lumina - 16 Martie 2019

La Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăștur, a avut loc joi, 14 martie, o slujbă de parastas oficiată în memoria celor care în noaptea de 27 spre 28 martie 1848 au redactat primul proiect de revendicări naționale revoluționare, care a fost definitivat de Marea Adunare Națională de la Blaj, din 3/5 mai 1848 - Florian Micaș, Iosif Hodoș, Alexandru Papiu Ilarian, Oprea Moroianu, Ioan Suciu și Ioan Buteanu. Evenimentul din 1848 a avut loc în vechea casă parohială a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”, pe fațada căreia a fost amplasată, în 14 mai 1998, o placă comemorativă din marmură albă.

Slujba de parastas a fost oficiată de pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, de Dan Hognogi, Protopopul de Cluj I, pr. Dorin Ielciu și pr. Vasile Roman. „Știm ce a însemnat Revoluția de la 1848 pentru poporul român și să nu ne ferim să-i scoatem la lumină pe acești bărbați iluștri, care merită un loc în istoria Clujului și deopotrivă în mentalul colectiv al clujenilor”, a spus pr. Bogdan Ivanov.

La eveniment au participat cadre didactice din mediul universitar clujean, între care prorectorul Universității „Babeș-Bolyai”, prof. dr. Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie „Gheorghe Barițiu”, alături de istoricul și cercetătorul Vasile Lechințan din cadrul Astrei - Despărțământul Cluj, istoricii Mircea Gheorghe Abrudan și Ela Cosma, din cadrul Institutului „Gheorghe Barițiu”. Evenimentul a fost organizat de Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, în colaborare cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca. (Pr. Cristian Marius Focșanu)