Rezultate deosebite pentru tinerii olteni

Un articol de: Pr. Doru Marcu - 30 Mai 2019

Numeroși tineri din Arhiepiscopia Craiovei au participat în această primăvară la diferite olimpiade și concursuri naţionale unde au obținut rezultate foarte bune. Între acestea amintim olimpiada de muzică corală, olimpiada de religie pentru seminarii sau Concursul național catehetic „Hristos: sufletul satului meu”. Premianții vor merge în iunie într-o tabără gratuită oferită de Arhiepiscopia Craiovei. 

Prima competiție la care au participat elevi craioveni a avut loc în perioada 22-25 apri­lie, respectiv Olimpiada națională corală, desfășurată la Argeș la care a participat Corul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova. Formați­unea dirijată de prof. Victor Șapcă a obținut mențiune. 

Între 1-5 mai, la Olimpiada Națională de Religie, Cultul Ortodox, de la Oradea, județul Dolj a înregistrat peste 20 de premii şi distincţii de participare. Lotul a fost însoțit de către prof. Carmen Oprea. De asemenea, la ace­eaşi competiţie, pentru județul Gorj, s-au înregistrat 15 rezultate meritorii, răsplătite cu premii şi menţiuni. Elevii au fost însoţiţi de pr. Neofit Stănciulescu, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. 

În perioada 8-12 mai, la Olimpiada Națională de Religie pentru Seminarii și Licee Ortodoxe, de la Caransebeș, din partea Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova au participat Nicușor Băran (clasa a X-a), Alexandru Nanu (clasa a XI-a, mențiune) și Laurențiu Bălăceanu (clasa a XII-a, premiul special). Lotul craiovean de olimpici a fost însoțit de către pr. prof. Cristin Sperlea. 
În intervalul 1 februarie - 21 mai, Arhiepiscopia Craiovei a organizat, prin Biroul de învăţământ, catehizare şi activităţi cu tineretul, etapele preliminare ale Concursului național catehetic „Hristos: sufletul satului meu”. Pentru faza naţională, organizată la Patriarhia Română de praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, s-au calificat două grupuri parohiale de tineri, și anume: grupul de tineri al Parohiei Malu Mare, coordonat de către pr. Ion Pungociu, și grupul de tineri al Parohiei Rovinari II, coordonat de către pr. Daniel Foanene, și prof. Adrian Popescu. Premierea a avut loc la București de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 

Tot de Praznicul Sfinţilor Împăraţi, Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova a participat în cadrul Concursului național de folclor „Tradiție și spiritualitate în satul românesc”. Pentru etapa la nivel de școală, au participat următorii elevi: Claudiu Berbec (clasa a X-a), Mădălin Hîrceanu (clasa a XI-a), Dan Dumitru Anastasescu (clasa a XI-a) și Gheorghe Purcel (clasa a XII-a). Pentru etapa națională, proiectul intitulat „Călușul oltenesc în zona comunei Teslui, județul Olt”, realizat de către elevul Dan Dumitru Anastasescu, sub coordonarea diac. Emil Manea, a fost desemnat cu locul I. Premierea a avut loc în ziua de 21 mai de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. 

Cu ajutorul și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în perioada 17-20 iunie, Arhiepiscopia Craiovei, prin Fundația „Cuvântul care zidește”, organizează tabără gratuită pentru elevii cu rezultate deosebite la concursurile și olimpiadele internaționale, naționale și județene în anul școalar 2018- 2019, din cadrul Mitropoliei Olteniei. Tabăra „Science - Intelligence - Research” (SIR) este la a V-a ediție și anul acesta se va desfășura în campusul Seminarului Teologic Ortodox din Craiova. Înscrierile pentru această tabără se fac online, pe site-ul oficial al Fundației Cuvântul care zidește (www.fundațiacuvantul carezideste.blogspot.ro).