Rezultatele unui proiect catehetic din Buzău și Vrancea

Un articol de: Pr. Dan Necula - 17 Ianuarie 2024

În Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a fost implementat, în perioada 15 noiembrie - 25 decembrie 2023, proiectul catehetic „Din bătrâni se povestește...”, inițiat de Sectorul învățământ și activități cu tineretul, ca strategie locală integrată a Programului național „Hristos împărtășit copiilor”.

Activitățile proiectului au fost destinate copiilor, adolescenților și tinerilor, desfășurându-se pe parcursul a 6 întâlniri, câte una în fiecare săptămână a Postului Nașterii Domnului. Au avut loc dezbateri și alte activități specifice acestei perioade, pornind de la anumite teme. Formatul fiecărui eveniment a fost împărțit în 2 secțiuni, incluzând o cateheză, pe care fiecare preot a alcătuit-o în baza unor sugestii tematice transmise de Centrul eparhial, respectiv o activitate practică, în cadrul unui concurs, având următoarele propuneri: concurs de fotografie „Datini și obiceiuri de iarnă”; concurs de eseuri; atelier de rucodelii; interviuri cu oamenii satu­lui; miniconcert de colinde.

De asemenea, fiecare parohie a avut de organizat și un concurs despre specificul sărbătorilor de iarnă. Tinerii participanți au fost recom­pen­sați cu diplome și cu alte premii, stabilite, după caz, de fiecare parohie.

Proiectul a fost implementat în 194 de parohii, având un număr de aproximativ 3.922 de beneficiari. S-a constatat că slujirea catehetică a fost tratată cu responsabilitate de către toți cei implicați, existând o frumoasă colaborare a preoților din parohii cu membrele Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei în realizarea activităților din proiect. Totodată, copiii s-au arătat foarte încântați, exprimându-și dorința de a lua parte și la viitoarele proiecte derulate de Centrul eparhial.